Вашар у Нишу: Свадбарски купус и певачице у црквеној порти

NIS-pantelejski-vasar-(1)_620x0

НИШ – Минулог викенда, више од 10.000 људи сјатило се у порту Пантелејске цркве, на чувени тродневни вашар који се традиционално одржава уочи храмовне славе. Иако су пред овогодишњег Светог Пантелејмона изостале шатре под којима се служе печење и свадбарски купус, уз наступе естрадних звезда, опет је то био прави – вашар!

Могло се купити све: од дрвених варјача, метли, трпезаријских столова и играчака, до пљескавица, лицидерских срца, „свилених“ бомбона, шећерне вуне, мекика… Било је, све више, и пластичне робе, која се за муштерије борила у конкуренцији тексаса из Новог Пазара и ариљског доњег веша. На улазу у порту, два момка чувала су празан паркинг, а испред Цркве Светог Пантелејмона протезао се ред оних који су решили – да кад су већ ту, на вашару – запале и коју свећу…

Иначе, играли су се флипери, стони фудбал и игирице на апаратима, а понегде и билијар. Из ваздушне пушке обарале се мете зарад плишаних играчака, а они јачи ударали су „крушку“…

Цене нису мењане у односу на претходне године, па је вожња на рингишпилу опет коштала 100 динара.

Остале карте коштале су и до 250 динара, па родитељи са децом, без пар хиљада динара у новчанику, нису ни полазили ка Пантелејској цркви.

И трговци су били задовољни. Већина је очекивала скупљи закуп, али су цене овде биле ниже него на другим вашарима. Ипак, само за постављање справе за забаву – у зависности од величине – ваљало је избројати и по неколико хиљада евра.

Очигледно – исплатило се…

 

БРУКА

ДОК је паркинг у порти зврјао празан, аутомобили су – уз којекакве тезге – запосели тротоаре. При томе, двадесетак саобраћајних полицајаца само је немо посматрало непрописно паркирана возила.

Н. Марковић – Новости