Ситуација може измаћи контроли због споменика терористима

riza halimiПосланик Коалиције Албанаца Прешевске долине и председник Партије демократског деловања (ПДД) Риза Халими изјавио је данас ФоНету да нико од представника страних амбасада у Београду, ни представника власти, није до сада разговарао са албанским лидерима са југа Србије о споменику погинулим припадницима ОВПБМ у Прешеву.

Халими сматра да би се о „свему овоме морало озбиљније разговарати, без постављања рокова и стварања напете ситуације“.

Он је додао да „ситуација прети да ескалира“ и да „може измаћи контроли“.

Халими не очекује оружане сукобе на југу Србије, каквих је било крајем 2000. и у 2001. години, али упозорава да је „створена веома напета ситуација“. Према његовој оцени, суштинско је питање „како се интерпретирају догађаји на које се односи постављени споменик у Прешеву“.

„Представници ОВПМБ су 2001. године сели за преговарачки сто са представницима власти, уз посредовање међународне заједнице, да би решили оружани сукоб и тада нико није користио термин ‘терористи’, већ ‘албански екстемисти’“, рекао је Халими.

У међувремену је донета и одлука о амнестији припадника ОВПМБ, подсетио је Халими и указао да се 11 година касније масовно користи термин „албански терористи“.

С друге стране, народ их доживљава као своје националне хероје и такав термин вређа људе, рекао је Халими и додао да се „2000.године десила оружана побуна против Милошевичевог режима“.

„Веровало се да ће се, падом тог режима, ствари значајно побољшати“, нагласио је Халими, „и радило се на интеграцији Албанаца у друштвени систем“.

Сада, у време када би требало интензивно радити на интеграцији, ми имамо ситуацију да се масовно користи тај термин „албански терористи“, поновио је Халими.

Он је потврдио да странке које делују међу Албанцима на југу Србије „раде на усаглашавању јединственог става о актуелној ситуацији“.

Председник Општинског одбора Демократске уније Албанаца (ДУА) Насер Азири изјавио је да су председник Србије Томислав Николић и премијер Ивица Дачић „упали у сопствену замку“ постављањем рока за решавање питања споменика погинулим припадницима ОВПМБ у Прешеву.

„Изјаве у којима дајете сами себи рок нису добре, ако желите да мирно решите ситуацију. Потребни су разговори и интересовање и за проблеме Албанаца који живе у овим крајевима“, рекао је Азити.

Он сматра да је „много важније разговарати како да се економски развије најсиромашнији део Србије, него давати запаљиве изјаве из Београда, а да, при томе, нико не покаже интерес да разговара са људима на терену“.

Азири је оценио да власти у Београду „желе да решавају проблеме на даљину“.

ФоНет