Руски камиони са хуманитарном помоћи наставили пут ка Украјини; Арсен Аваков – Провокација циничног агресора биће блокирана

502675_rusija-humanitarna-pomoc-ukrajina-01reutersfoto-reuters_f

Руски конвој с помоћи становништву зараћеног истока Украјине, наставио је пут ка руско-украјинској граници, саопштило је данас у Москви Министарство за ванредне ситуације.

У колони дугачкој три километра је 280 камиона који су у уторак кренули из Москве ка источној Украјини.

Руска телевизија је јавила да би конвој данас требало да предје око 500 километара и да вечерас стигне на границу Украјине.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков изјавио је данас да Кијев неће пустити било какав руски конвој на своју територију и додао да ће “провокација циничног агресора” бити блокирана.

“Никаквом Путиновом хуманитарном конвоју неће бити дозвољено да пређе на територију Краковског региона”, написао је украјински министар унутрашњих послова на свом Фејсбук профилу.

Он је навео да “провокација циничног агресора неће бити дозвољена” на територији Украјине, пренео је АФП.

Украјински званичници рекли су јуче да неће дозволити улазак руског конвоја.

Портпарол украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Андриј Лисенко рекао је да конвој нема одобрење Медјународног комитета Црвеног крста (МКЦК).

Украјински званичници су рекли да помоћ мора да буде претоварена у возила Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) да би могла да пређе границу с Украјином.

Русија је у понедељак саопштила да ће послати хуманитарни конвој у Украјину у сарадњи с МКЦК.

Портпарол МКЦК у Кијеву Андре Лерш рекао је у уторак да, упркос споразуму свих укључених страна, он нема „информације о садржају“ пошиљке у камионима и да не зна куда тачно ти камиони иду.

(Блиц)