Александар Вучић: Српски добровољци у Украјини ратују на обе стране, за Србију су ратови давно завршени

vucic-patetika-teleprompter

Београд — Српских добровољаца има и са украјинске и са проруске стране у сукобима на истоку Украјине и они штете својој држави, каже премијер Србије Александар Вучић.

Премијер је оценио да је то „веома штетно за нашу земљу“, као и да се на обе стране боре десетине људи из Србије.

„Радимо заједно са свим светским обавештајним службама. Свако ангажовање држављана Србије у украјинској кризи је штетно по Србију“, рекао је Вучић.

„Србија не учествује у тим сукобима. Србија води одговорну политику. Нисмо у могућности да законски реагујемо, али све више водимо рачуна о лицима која се враћају са територији Сирије и Ирака и оних који у Украјини учествују у сукобу, пратимо њихово деловање у земљи“, рекао је Вучић новинарима.

Он је позвао све који ратују на територији Украјине да се врате у земљу и брину о својим породицама, јер како је истакао, није њихово да ратују у туђој земљи ни за 6.000 долара, ни за 1.200 долара, у зависности од тога колико их ко плаћа.

Вучић је објаснио да је реч о лицима која су у 90 одсто случајева плаћена, која раде са свим најважнијим обавештајним службама, истакавши да не жели да говори о томе како се они прикључују проруским или другим снагама.

„Али наноси се велика штета Србији“, нагласио је и најавио да ће, на предлог Расима Љајића, бити донета нека решења.

„За Србију и српски народ ратови су давно завршени. Ми гледамо у мирну будућност, у којој размишљамо како да будемо 2016. године економски најнапреднија земља у региону“, закључио је Вучић.

Вучић је додао да прихвата предлог министра Расима Љајића да се кривични законик измени тако да се ратовање наших грађана у иностранству кажњава као тешко кривично дело.

Министар Љајић је неколико пута говорио о „псима рата“, а и из БИА су поручили да српски држављани који ратују у иностранству, посебно у исламским земљама, постају безбедносна претња за Србију и регион.

Руска агенција РИА новости објавила је да се група српских добровољаца сукобила с војском Украјине на „кључном ауто-путу на истоку“.

Нови сусрет са Ангелом Меркел крајем месеца

Премијер је потврдио да ће се 28. августа састати у Берлину са немачком канцеларком Ангелом Меркел, на чију иницијативу се припрема конференција посвећена економији региона.

Истакао је да ће 10. септембра посетити Кину и оценио да је реч о две веома значајне посете, од којих „много тога зависи“.

„Сваки дан се припремам за одлазак у Немачку, не кријем да сам одговоран и посвећен сусрету са (канцеларком) Ангелом Меркел, а имаћу и друге важне посете“, рекао је премијер.

Вучић је додао да је са председником Србије Томиславом Николићем договорио да Николић иде у Њујорк, на седницу Савета безбедности, како би он могао да се посвети одласку у Немачку и Кину.

Нема позива за наставак дијалога у Бриселу

Премијер је рекао да нема информације о захтевима за нови бриселски споразум, да је он увек спреман за Брисел, а Србија за наставак дијалога, али да нема с ким да преговара.

„Увек сам спреман да дођем у Брисел. Ми смо смо веома посвећени наставку дијалога са Албанцима са којима немамо никакав проблем. Једни проблем је то што они немају своју владу“, рекао је премијер.

Како је истакао, сматрао би веома некоректним уколико би неко из међународне заједнице рекао да Србија нешто није испунила, јер Србија заправо нема с ким да разговара.

Одговарајући на питање да ли је било притисака да се разговара о „Бриселу 2“, председник Владе рекао је да би јавност већ била обавештена да је имао било какву информацију у вези са тим.

„Рекао сам Кетрин Ештон да сам увек спреман да дођем у Брисел, да сам посвећен наставку дијалога“, истакао је Вучић.

У четвртак о тајним уговорима

Премијер је најавио да ће у четвртак представити јавности неке од уговора, укључујући уговор са „Етихадом“.

Вучић је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, рекао да очекује да ће од „Етихада“ данас или сутра ујутру добити званично обавештење да је српска страна слободна да објави тај документ, те да ће у четвртак изаћи у јавност с тим.

Истакао је да не може да објављује уговоре без сагласности друге стране, али је приметио да не разуме нечију жељу да се ствари догађају по најгорем сценарију, само да би имали разлог за мржњу према њему и странци коју води.

Према његовим речима, на државним органима је да утврде чињенице које се тичу уговора са НИС-ом, односно да ли има или не елемената кривичног дела.

Како је приметио, некима је то мање важно него зашто је Србија без тендера узела 2,7 милиона евра за реконструкцију зграде бившег „Геозавода“.

„Криви смо што смо узели те паре на поклон без тендера“, иронично је рекао премијер.

Кад је реч о уговору са „Фијатом“, Вучић је рекао да не може да објављује тако нешто без туђе сагласности, али да би, када би се тај уговор поредио са оним који се односи на ЈАТ, било јасно како су минималне субвенције за ЈАТ, и да је држава у послу са „Фијатом“ издвојила вишеструко више средстава.

Некима је то важнија тема него уговор с НИС-ом, што говори, додао је, колико је мало поверење у све што се направи.

„Је л’ требало да се сруши неки авион ЈАТ-а или да национални авио-превозник потпуно пропадне, је л’ требало да не обнављамо зграду ‘Геозавода'“, упитао је премијер.

„Ту политику ‘што горе по државу, то боље’ ја не могу да разумем. Сем острашћене мржње према мени и странци коју водим ја ту ништа друго не видим“, рекао је Вучић.

Одмор у Србији док не изађе из кризе

Председник Владе Србије каже да никога од српских политичара не може да осуђује због тога што годишњи одмор проводе изван Србије, да свако има право да зарађени новац троши где жели, али да ће он док год држава не изађе из кризе – бити у Србији.

Замољен да прокоментарише извештаје медија о омиљеним иностраним туристичким дестинацијама неких српских политичара, Вучић је рекао да је његова обавеза била да људима објасни да је боље да зарађени новац остане у Србији.

„Ја сам рекао да то сматрам својом одговорношћу и себи намећем ту обавезу, али нисам успео да је наметнем људима у свом окружењу“, рекао је Вучић.

Међутим, истакао је да му није јасно одакле некима новац за боравак од 20 дана на мору, али истиче да је то њихов новац.

„Мислим да је важна одговорност политичара, да се не понашају бахато, осионо, већ у складу са својим могућностима и примањима“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, не ради се овде о економском патриотизму, већ о нормалној и разумној препоруци, те о потреби да политичари покажу више одговорности.

„Никога не могу да осуђујем. Једино што могу да кажем да ћу и следеће године да будем у Србији, и све док не изађемо из кризе и остваримо раст од два или два и по одсто“, закључио је Вучић.

(Б92-Танјуг)