Шпанци бране Новорусију од Украјинаца

438062_anhel-i-rafa-rojters_f

Четири малда Шпанца од двадесет и коју годину стигла су у Доњецк да помогну прорусима да одбране Новорусију од Украјинаца и Запада. Рафа и Анхел су путем Јутјуба послали видео поруку у којој кажу да представљају шпанску омладину, и да оно што се приказује у западним медијима није тачно. Поручују да људи ту само бране своје домове. Шпанска амбасада у Москви није желела да коментарише учешће својих грађана у ратним дејствима у Украјини.

Рафа и Анхел кажу да их је за сада само четворица са Пиринејског полуострва, али верују да ће њихова група расти. Наглашавају да су свесни опасности у коју су се упустили, али да много тога у Новорусији мора бити урађено. Анхел поносно показује своје тетоваже – два велика портрета совјетских лидера Стаљина и Лењина.

„Стигли смо возом у Кијев са 500 евра и ранцем на леђима“, рекао је један од њих. Одатле су се упутили у Доњецк, где су се пријавили у јединицу састављену од страних добровољаца, такозвани Источни батаљон. Саборци су им Италијани, Французи, Канађани, Руси и Пољаци. Овај батаљон важи за најугледнију и најбоље наоружану јединицу која се бори против Украјинаца.

„Ја сам син јединац и моје родитеље је јако погодило што изажем себе оваквој опасности. Али, не могу мирно да спавам у свом кревету када знам шта се овде догађа“, каже Анхел стављајући на главу са совјетском звездом на њој.

Звезда на капи и трака око Рафине руке представљају мотивацију за Шпанце који су дошли да се боре на страни проруса, хиљадама километара далеко од куће. Црвена, жута и љубичаста пруга на траци представљају боје републиканаца из Шпанског грађанског рата 1930. године у коме се хиљаде странаца прикључило левичарима у борби. Анхел каже да је желео да врати дуг пошто је Совјетски савез подржао републиканце у том периоду историје његове земље.

Шпански борци за ситуацију у Украјини криве Запад, који је наметнуо санкције Русији, оптужујући је да подржава побуњенике и подстрекује на рат.

„Сједињене државе се труде да изазову трећи светски рат против Русије, а за то користе ове овде људе“, сматра Шпанац Анхел и додаје: „Обични људи пате зато што су ухваћени између три имеријалне силе – Русије, Европске уније и, наравно, Америке која пумпа новац за све ово“.

Борци из Источног батаљона кажу да су срећни што су им се придружили и Шпанци. „Сада нам је потребна подршка, требају нам борци. Неће шкодити ни аутоматска пушка вишка, да чува човеку леђа“, рекао је млади проруски борац који није желео да открије своје име.

Москва је прошлог месеца саопштила да се на страни Кијева боре плаћеници и десичарски фанатици из Шведске, Финске и балтичких република.

Реутерс, Глас Русије