Волфганг Петрич: Путин преко Републике Српске жели да ослаби ЕУ

???????????????????????????????

Сарајево — Некадашњи високи представник међународне заједнице за БиХ Волфганг Петрич оцењује да руски председник Владимир Путин преко РС покушава да ослаби утицај ЕУ.

Петрич наводи и да ће стање у БиХ бити главна тема међународне конференције 28. августа посвећене југоистоку Европе, која ће се одржати у Берлину.

Он је подсетио да ће немачка канцеларка Ангела Меркел на том скупу упутити важне поруке које би могле да буду део новог плана Берлина за стаблизацију тог дела европског континента.

„Очекујем неке врло снажне поруке Меркел попут оних датих Хрватској пре уласка у Европску унију када је некадашњи премијер (Иво) Санадер морао да оде“, казао је Петрич у интервјуу за сарајевски „Дневни аваз“.

Како је додао, Европа се, уз подршку САД, мора укључити у решавање стања у БиХ.

„Сигурно ће требати времена да бисмо видели резултате тог ангажмана, али овако како је сада не може остати“, поручио је аустријски дипломата и најавио јасан план шта жели, али и како треба да изгледа међународна заједница у БиХ, као и промене њених представника у тој земљи.

Он не очекује да ће октобарски избори у БиХ донети неке револуционарне промене, па је тим важније да се изради нов приступ тој земљи.

Петрич сматра и да је БиХ постала „полигон преко којег руски председник Владимир Путин покушава да ослаби утицај ЕУ“.

„Путин делује и у БиХ и то преко Републике Српске, с једноставном логиком да, ако већ не може да има под утицајем целу БиХ, онда барем загорчава живот ЕУ манипулишући РС-ом уз подршку провинцијалног вође (Милорада) Додика“.

Петрич је закључио и да од ситуације у БиХ политичка елита одлично профитира и да у БиХ „заправо има пуно Додика и то од Мостара преко Сарајева до Бање Луке, који уопште не желе у ЕУ јер знају да би то значило реформе које подразумевају њихов одлазак с политичке позорнице.

(Б92)