Канцеларија за обнову поплављених подручја за санацију кућа тражи документа која је немогуће набавити

marko blagojevic

Канцеларија за обнову и развој поплављених подручја у неким случајевима тражи документа које је немогуће набавити, те многи који су у поплавама остали без крова над главом не могу добити средства како би обновили своје куће, пише Данас.

Листу Данас се јавило више читалаца са сличним проблемима – преобимна документација која се захтева од које је најтеже набавити – доказ о власништву.

Наиме, огроман број домаћинстава није укњижен на садашње власнике, а решења о наследству или купопродајни уговори су нестали у поплави, те подносиоци не могу правоснажним документом доказати власништво над објектом, без обзира што имају рачуне, пребивалиште и сведоке, па се њихов захтев одбија као непотпун.

„Од нас се тражи да судским путем докажемо власништво да бисмо могли да поднесемо захтев за наплату. Судски процеси трају месецима, а ми смо без крова над главом и основних услова за живот већ три месеца. Лето је на измаку, плашимо се како ћемо дочекати зиму, рекао је за Данас један читалац чија је кућа уништена у мајским поплавама.

Он додаје да до директора Канцеларије Марка Благојевића ни његових најближих сарадника нико од људи са истим проблемом није могао да дође, оцењујући да је новчана помоћ под оваквим условима „потпуно недостижна“.

На основу уредбе Владе која је објављена у Службеном гласнику 24. јула, документа потребна за надокнаду штете су: записник о процени штете надлежне комисије; копија личне карте подносиоца са пребивалиштем у поплављеном подручју; уверење о пребивалишту и копија броја текућег рачуна.

Уколико комисија сумња у валидност поднетих докумената, подносилац је дужан да изјавом два сведока или рачунима за струју, воду и телефон докаже своје пребивалиште на датој адреси.

Међутим, у пракси се дешава да општинска комисија, по налогу Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима, тражи додатна документа: доказ о власништву – власнички лист на име подносиоца; доказ да је објекат легализован или да је поднет захтев за легализацију; изјаву два сведока и рачун за струју, воду, телефон.

Како је огроман број домаћинстава неукњижен на садашње власнике, а документација о наследству или купопродајни уговори нестали у поплавама, подносиоци не могу правоснажним документом доказати власништво над објектом, без обзира што имају рачуне, пребивалиште и сведоке, те се њихов захтев одбија као непотпун и власништво морају да доказују на суду.

Лист наводи да се највише читалаца јавило из Смедеревске Паланке, где се, како кажу, због компликоване папирологије издаје мали број решења, а они којима је потребан новац за обнову у поплавама оштећених домова, са зебњом ишчекују предстојећу јесен и зиму.

(Данас)