Шеф украјинске обавештајне службе: Руски авион био мета, малезијски срушен грешком

??????????????????????????????????????????????????????????????

09:12  Лидер украјинске обавештајне службе Валентин Наливајченко има нову теорију о рушењу „боинга 777“ изнад Украјине, а према којој су проруски активисти на истоку те земље намеравали да оборе руски авион, а уместо тога погодили малезијски са 298 људи.

Наливајченко тврди да је намера сепаратиста била да обарањем летелице Руске Федерације испровоцирају лидера те земље Владимира Путина да изврши војну инвазију на Украјинце, који би се у том случају сматрали главним кривцима за трагедију.

– План је био да сепаратисти ракетни систем „бук“, који користи и украјинска војска, тајно доведу у село Первомајско, западно од Доњецка, али на територију под контролом Кијева. Али, они су га забуном одвезли у истоимено село источно од Доњецка, које је, пак, под контролом побуњеника. Да су „бук“ одвезли у Первомајско, погодили би „Аерофлотов“ авион на путу од Москве до Ларнаке на Кипру – истакао је Наливајченко и додао да би, у том случају, летелица пала на територију под контролом Украјине, погинули би руски туристи, а то би потпуно разбеснело Путина.

Иначе, драма на истоку Украјине не престаје, а јуче је у артиљеријској паљби на Доњецк убијена једна особа, док је десет рањено.

09: 02 Уједињене нације се надају да ће фоторепортер агеција МИА Новости Андреј Стењин, који је нестао у Украјини 5. августа бити пронађен и да његова безбедност није угрожена, изјавио је заменик званичног представника УН Фархан Хак.

Протекле недеље на југуоистику Украјине безбедносне снаге заробиле су Андреја Стењина. Према неким информацијама он се сада налази у Служби безбедности Украјине у Запорожју.

Раније је генерални директор међународне информативне агенције „Росија севодња“ Дмитриј Кисељов, нагласио да Стењинов ангажман у Украјини има искључиво хуманитарни карактер. Он је снимао на обе стране фронта, приказујући рат из свих углова.

08:52 У Доњецку је у зору настављено артиљеријско гранатирање, јавља агенција РИА Новости. Пуца се из правца аеродрома Доњецка и насеља Пески, које остаје под контролом украјинских војних снага.

Самоодбрана одговара артиљеријском ватром. За сада се ништа још увек не зна о броју жртава и разарањима. Напад се врши из вишецевних бацача ракета „Град“ и хаубица.

Украјинска војска, такође, напада јужне делове Доњецка.

08:02 Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков је навео последње податке о људским губицима у редовима минисарства за време операције у Донбасу. Статистика је објављена на званичном сајту МУП-а.

Он каже да је до јутра 9. августа погинуло 46 људи (25 бораца Нациналне гарде и 21 припадник специјалних јединица министарства). Рањено је 225 људи (125 из Националне гарде и 73 из специјалних јединица).

07:06 Кијевска милиција је зауставила тучу до које је дошло у покушају да се уклони сцена на Мајдану, у центру украјинског главног града, јавља новинска агенција УНИАН.

Припадници специјалне јединице Кијев-1 од суботе дежурају у центру града, чувају јавни ред и мир.

„За време демонтаже сцене која се налази на главном тргу од прошле године избила је туча између такозваних мајдановаца и грађана који желе чист трг. Специјална јединица милиције је спречила могући већи конфликт. Чим се батаљон повукао мајдановци су поново почели да подижу сцену“, цитира УНИАН изјаву управе МУП-а главног града.

У суботу су Кијевљани и комуналне службе кренули од јутра да руше барикаде на Мајдану. Прошлог четвртак су већ били нереди, гореле су аутомобилске гуме због покушаја комуналаца да уклоне барикаде. У суботу су „становници“ Мајдана покушали да спрече чишћење трга, али Кијевљани су им се супротставили. Троје људи је повређено. Запаљено је неколико шатора.

(Глас Русије)