ДНР поставио услове за прекид ватре и почетак преговора, Андреј Лисенко: Милиције на југоистоку Украјине прве да положе оружје; Украјинска војска гађа Доњецк из тешке артиљерије; ОЕБС – Шахтјорск је „потпуно пуст“ после гранатирања

sahtjorsk(1)

23:02 Артиљеријски напад на Доњецк је оставио без струје 10.000 становника, пише на сајту Градског савета.

Ситуација у граду је и даље напета. Нема информација о повређеним цивилима.

Мештани јављају да се чују експлозије и звук окршаја тешким оружјем у свим деловима града.

22:42 Руска гранична контрола је регистровала око 15 експлозија муниције која је дошла са украјинске стране, изјавио је данас за РИА Новости портпарол Федералне безбедносне службе региона Ростов Васили Малајев.

„Овог пута је муниција летела 500 метара преко границе и експлодирала је је само 300 метара од једног места”, рекао је Малајев, наводећи да су се експлозије догодиле близу козачког села Митјакинскаја.

Он је казао да нема повређених ни међу граничарима ни међу локалним становништвом.

Украјинска артиљерија је више пута погодила руско-украјинску границу од почетка сукоба између украјинских и проруских снага који траје скоро четири месеца, наводи РИА Новости.

19:32 Лавров се нада договору о хуманитарној помоћи

МОСКВА – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да Москва разговара са Кијевом, Међународним комитетом Црвеног крста и Уједињеним нацијама о слању хуманитарне помоћи на исток Украјине и изразио наду да ће то питање бити ускоро решено.

„Сматрамо да је сада приоритет да се постигне споразум са украјинском страном МКЦК и хуманитарним агенцијама УН о неопходности слања хитне хуманитарне помоћи Луганску и Доњецку”, рекао је Лавров, пренео је Ројтерс.

Лавров је, како извештава Итар-Тас с, навео да се нада да ће у најкраћем могућем року бити постигнут договор о том проблему који је, како је казао, под контролом председника Владимира Путина.

Шеф руске дипломатије је јуче, у телефонском разговору са америчким државним секретаром Џоном Керијем, позвао на хитне мере како би се спречила хуманитарна катастрофа на југоистоку Украјине.

Такође је позвао Керија да подржи руске позиве да се успостави хуманитарна мисија на југоистоку Украјине у координацији са релевантним међународним организацијама.

Украјински председник Петро Порошенко је рекао да је Украјина спремна да прихвати хуманитарну мисију у Луганску, али само уколико ненаоружан међународни тим уђе у земљу преко граница које контролише Кијев.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин је пре два дана на ванредној седници Савета безбедности УН назвао ситуацију на истоку Украјине, посебно у региону Луганска и Доњецка, катастрофалном.

Он је рекао да Москва жели да пошаље хуманитарни конвој у та два подручја под покровитељством Међународног комитета Црвеног крста.

18:30 – У току борбе за Красни Луч

Красни Луч — Украјинска војска и припадници оружаних снага самопроглашене Народне Републике Доњецк наставили су борбе за стратешки важан град на истоку Украјине Красни Луч.

Како преносе локални медији, у граду, који повезује НРД са другим упориштем побуњеника Луганском Народном Републиком, се воде борбе „средњег интензитета“.

„Чујемо паљбу, има упада у куће, али масовне артиљеријске паљбе као у Луганску за сада нема“, рекао је за локалне медије један пензионер.

Украјинске снаге објавиле су јуче да су заузеле Красни Луч, чиме је завршено опкољавање Доњецка и након чега су одвојени побуњени региони Доњецка и Луганска.

Информацију о заузимању Красног Луча први је објавио вођа побуњеника у НРД Игор Стелков (Гиркин), који је за то оптужио вође козачких добровољаца који су „побегли, као и увек“.

Нешто касније објављено је да се борбе у граду и даље воде.

„Нисмо успели да одблокирамо путеве комуникације ЛНР и ДНР“, изјавили су у ДНР и навели да се ситуација мења из часа у час.

У Доњецку је протекле ноћи одјекнуло више од 20 детонација бомби из артиљеријског оружја,упркос јучерашњем захтеву проруских снага за успостављање прекида,

ватре како би се „спречила хуманитарна катастрофа“.

Напади су настављени и у току дана, а једна особа је погинула, док је десет рањено, навеле су градске власти Доњецка.

У Доњецку одјекују експлозије. До сада је у нападима тешко оштећено више од 2.000 стамбених зграда, а ноћашњим сукобима оштећена је и болница. Украјинска страна захтевала је да се борци сепаратистичких снага, у замену за прекид ватре, предају.

16:24 – Милиције на југоистоку Украјине требало би прве да положе оружје, рекао је шеф украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, Андреј Лисјенко реагујући на речи премијера самопрокламоване Доњецке Народне Републике Александра Захарченка, који је јуче затражио примирје из хуманитарних разлога.

Захарченко је позвао на прекид ватре како би се спречило да Доњецк постане нови „Стаљинград“, али се такође заклео да ће се борити до краја ако такав предлог буде одбачен, јавио је АФП. Захарченко је рекао да су проруске снаге спремне на примирје да би се избегла све већа хуманитарна катастрофа.

Лисјенко тврди да су то само речи и да проруске снаге, ако стварно желе примирје, треба да положе оружје. Претходно је министарство за информисање ДНР саопштило да је главни услов да милиције на југоистоку Украјине положе оружје и успоставе примирје, то да и украјинске снаге учине исто.

16:12 – ДНР поставио услове за прекид ватре и почетак преговора

Руководство самопроглашене Доњецке народне републике је поставило услове за прекид ватре, како је у суботу најавио премијер ДНР Александар Захарченко, као и за почетак преговарачког процеса.

Представник ДНР у Русији, позивајући се на владу самопроглашене републике, изјавио је да су обавезни услови за почетак преговора повлачење украјинске армије са територије ДНР и учешће у преговорима званичних лица украјинске стране.

12:55 – Украјинска војска гађа Доњецк из тешке артиљерије

Најмање једна особа погинула је а 10 је рањено у интензивној артиљеријској паљби током протекле ноћи у Доњецку, јавио је Асошијетед прес, позивајући се на изјаву представника градских власти Максима Ровинског. Извештачи америчке агенције чули су 25 снажних експлозија у центру Доњецка током периода од пола сата. У Кијевском рејону града Доњецка делимично су срушене једна кућа и део поликлинике, а код болнице је рањена једна жена.

У ноћној паљби оштећена је гасна подстаница и без напајања је остало 19 трансформатора.

По подацима доњецких власти у том граду свакодневно од артиљеријске ватре страда између једног и шест цивила, а има мноштво рањених. АП истиче да је најмање 300.000 житеља тог милионског града побегло од како је ескалирао сукоб.

Агенције су пренеле и извештај специјалне мониторинг мисије после посете граду Шахтјерску, 57 километара источно од Доњецка, да су посвуда видљиви трагови гранатирања и да им град у ком живи приближно 60.000 људи изгледа потпуно пуст. Локални становници града у ком су протекле недеље вођене оштре борбе, рекли су члановима мисије да је воде за пиће било само током два сата дневно, а да гаса и струје нема од 27. јула.

12:44 – Приведени у Русији украјински војници су се вратили у домовину

Приведени у Ростовској области украјински војници су се вратили у домовину, кажу у органима реда области.

Командант батаљона и четири официра су прошли гранични прелаз „Чертково“.

Раније је Ростовски окружни суд ухапсио петорицу украјинских војника под сумњом да су извршили злочин против цивила и пуцали на гранични прелаз „Гуково“. Војници су затим ослобођени.

11:15 – Око 3.500 војника из редова украјинских владиних снага, који су се борили на граници доњецког региона и Русије је вероватно убијено, саопштио је данас неименовани високи званичник украјинског министарства одбране.

„Имали смо 3.427 војника који су вођени као нестали, али они су највероватније погинули“, изјавио је поменути званичник, додајући да по његовом мишљењу нема шанси да је било ко од њих преживео, преноси Итар-тас с.

11:08 – Доњецк: Више од 20 детонација бомби из артиљеријског оружја одјекнуло прошле ноћи

Доњецк — Више од 20 детонација бомби из артиљеријског оружја одјекнуло је прошле ноћи у Доњецку, упоришту проруских активиста на истоку Украјине, преноси Франс прес.

Новинар Франс преса јавио је да се чуло више од 20 детонација у центру Доњецка.

„Једна кућа је уништена у артиљеријском нападу, као и део поликлинике. Једна жена је лакше повређена надомак болнице“, наводи се у саопштењу градских власти Доњецка.

Премијер самопроглашене Републике Доњецк Александар Закарченко изјавио је синоћ да је тај град на истоку Украјине опкољен, и да је спреман да прихвати прекид ватре како би се избегла хуманитарна катастрофа.

09:34 – МИА „Русија Данас“, акција подршке Андреју Стењину

МИА „Русија Данас“ почиње акцију подршке свом фоторепортеру Андреју Стењину који је заробљен на истоку Украјине.

Испред здања агенције у центру Москве, испред метроа „Парк културе“ и на Пушкинском тргу ће делити фотографије Стењина и позивати да се преко друштвених мрежа подржи његово ослобађање.

Акција је почела у недељу у подне. Волонтери ће поделити пет хиљада фотографија Стењина. У 17.00 испред здања РИА Новости ће бити изложене фотографије Стењина снимљене на југоистоку Украјине. На Јутјубу

http://www.youtube.com/watch? v=nYFZ65r3m3o

је објављено видео обраћање колега новинара, који траже да се фоторепортер ослободи. Андреј Стењинх је радио у Доњецку, Славјанску и другим градовима источне Украјине. Нестао је 5. августа. Упућени извор је изјавио за РИА Новости да су новинара заробиле украјинске снаге и да се налази у седишту СБУ у Запорожју. Али тамо тврде да фоторепортер није код њих и да у њиховом региону нема ухапшених руских новинара.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је изјавио да Русија предузима све напоред да се Стењин врати из Украјине. Генерални директор „Русије Данас“ Дмитриј Кисељов је нагласио да је рад Стењина у Украјини имао изричито хуманитарни карактер и да је радио са обе стране фронта.

У суботу је „Русија Данас“ упутила захтев у МУП Украјине да се предузму хитне мере у потрази за Стењиним. Како су раније јавиле РИА Новости, у Организацији за европску безбедност и сарадњу су изјавили да биро ОЕБС-а за слободу медија проверава информацију о нестанку Андреја Стењина.

Околности нестанка проверавају и у руској амбасади у Кијеву. Могуће хапшење фоторепортера у Украјини шеф Савеза новинара Русије Всеволод Богданов је окарактерисао као цинизам украјинских власти „које имају шта да крију“. За судбину фотографа се заинтересовао и Комитет заштите новинара базиран у Њујорку.

07:15 – Лавров и Хемонд о ситуацији у Украјини

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је разговарао преко телефона са британским колегом Филипом Хемондом о кризи у Украјини и нагласио да власти у Кијеву морају да се придржавају изјаве дате у Женеви 17. априла.

Министри су посветили пажњу хуманитарном питању на истоку Украјине.

Лавров је испричао Хемонду о напорима које предузима руска страна за пружање хуманитарне помоћи становништву југоистока Украјине, нагласивши да Русија по том питању контактира са међународним организацијама.

06:38 – Посматрачима ОЕБС-а град Шахтјорск после гранатирања изгледа „пуст“

Посматрачи специјалне мисије Организације за европску безбедност и сарадњу су посетили украјински град Шахтјорск у ком су вођене борбе.

У извештају представника међународне организације стоји да им се град учинио „потпуно пуст“ после гранатирања.

„Посматрачи мисије су посетили Шахтјорск, 57 км источно од Доњецка и 21 км северозападно од Тореза. Град је потупност пуст. Продавнице су биле затворене. Мештани су испричали да је чиста вода доступна само два сата дневно. Гас и струју немају од 27. јула“, – цитира извештај Итар-Тасс.

У извештају није речено ко је гранатирао град.

(Глас Русије-Бета-Танјуг-НСПМ)