Дрецун: Срби са КиМ ће учествовати у извршној власти у Приштини јер им је то загарантовано „Уставом Косова“

drecun_milovan_sns

Нови Сад — За стварање Заједнице српских општина, као и за наставак бриселског процеса, неопходно да што пре буде формирана извршна власт у Приштини, каже Милован Дрецун.

“Нама је битно да се што пре формира извршна власт, како бисмо финализовали стварање Заједнице српских општина, јер ЗСО је услов свих услова за изгледнију будућност српског народа на Косову и Метохији и дугорочно одрживу политику Србије у нашој јужној покрајини”, рекао је председник Одбора Скупштине Србије за КиМ у интервјуу новосадском “Дневнику”.

Дрецун је оценио да свако одуговлачење у формирању те владе “суштински удаљава од реализације тог циља, који је и централни елемент Бриселског споразума”.

Напомињући да је уверен у то да ће Албанци ускоро међу собом постићи договор о томе ко ће формирати власт, после избора одржаних 8. јуна, он је нагласио да ће Срби “свакако учествовати у извршној власти у Приштини, не само због тога што им је то загарантовано тамошњим уставом или што ће на томе инсистирати ЕУ, већ и због чињенице да је важно да се њихов глас тамо јасно чује”.

Дрецун је истакао да је формирање извршне власти у Приштини неопходан услов и за разговор о “формату наставка бриселског процеса” и додао да, “докле год се тамо не формира влада, нормализација односа не може да се креће напред и да се отварају нове теме”.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију је нагласио да, када је реч о евентуалној промени модела дијалога, кључни услов Србије остаје да он мора бити статусно неутралан.

(Дневник-Танјуг)