Kaиш нам стежу они који примају и до седам плата!

Konstitutivna-sednica-Skupstine-Srbije-2

БЕОГРАД – Афера „Скупљачи функција“ која је предходних дана потресала Српску напредну странку отворила је питање: ко су и колико плата примају они који у Скупштини Србије доносе одлуке које се тичу животног стандарда грађана Србије.  Да ли је морално да закон о раду изгласавају људи који имају по најмање две плате, а неки и седам како смо сазнали ових дана?

Рекордер по броју функција, бар према извештау Агенције за борбу против корупције, је посланик СНС Алескандар Мартиновић. Мартиновић има чак седам функција, а готово да нема посланика у Скупштини Србије који неприма плату на више места. Међу, посланицима напредњацима са више плата су и Игор Бечић, Зоран Бабић, Љубица Мрдаковић Тодоровић итд.

martinovic sns jutjub 650x397 Kaиш нам стежу они који примају и до седам плата!

Проблем није само у дуплираним државним функцијама, већ много од посланика примају плате и на другим радним местима, власници су фирми, раде у приватним компанијама, болницама, факултетима итд. Иако није реч о приходу на основу јавне функције и даље реч је о људима који неће осетити последице реформи које доносе или их неће осетити у мери у којој ће то осетити грађани Србије.

Правда је недавно објавила интервју са послаником Љајићевог СДПС-а др Браном Ђуровићем који поред посланичког посла ради и као доктор у болници, професор на Медицинском факултету и саветник на приватној струковној школи где је и сувласник.  Као колациони партнер СНС-а Ђуровић је један од посланика који подржава нови Закон о раду.

dr branko djurovic Sdpsrbije rs 650x438 Kaиш нам стежу они који примају и до седам плата!

– Ово је на неки начин била изнуђена варијанта Закона о раду. Био је неопходан, Европа је то тражила јер нема нових инвестиција у земљи. Имамо висок фискални дефицит и јавни дуг. Ми нисмо Грци, па да нас гура Европа – бранио је Ђуровић Закон о раду у изјави за Правду, што је изазвало бројне негативне коментаре читалаца.

Најава Српске напредне странке да ће сви њени функционери поденти оставке на „вишак функција“ само ће делимично решити проблем тога што ће одлуке о „стезању каиша“ и даље доносити људи, попут др Ђуровића, који ће, за разлику од већине грађана Србије, остваривати приход на више страна и који неће значајније осетити последице својих одлука у Супштини Србије.

Извор: Правда