Џоне, Руси долазе!

keri porosenko

Доњецк – У централним градовима Новорусије, Доњецку и Луганску, ситуација је све критичнија. Доњецк је јуче од раног јутра био изложен јакој артиљеријској ватри украјинских снага. Како су саопштиле снаге самоодбране, град је под опсадом.

„Десило се оно на шта сам ја више пута упозоравао“, рекао је командант снага самоодбране Игор Стрелков.

Украјинска војска је тешком артиљеријом са територије аеродрома Доњецк започела гранатирање града око пет сати ујутру по локалном времену. У првим извештајима, није се говорило о броју жртава.

Истовремено, тешка ситуација је и у Луганску, граду који је већ седам дана без струје, воде и телефонских веза. Несташица је лекова, хране, воде за пиће, горива.

Нема довољно возила хитне помоћи, не раде погребне службе. Људи су приморани да погинуле и умрле сахрањују у двориштима својих кућа. Луганск је до сада напустило више од половине становника, али у њему и даље живи око 250.000 људи.

Такође, украјинска војска је јуче ујутру освојила и град Красни Луч у Луганској области, после чега су се Доњецк и Горловка нашли у потпуној опсади.

Истовремено, власти у Кијеву су се похвалиле како су спречиле (наводни) покушај Русије да пошаље војнике преко границе у Украјину, под изговором да шаљу хуманитарну помоћ. По речима заменика шефа канцеларије украјинског председника Валерија Чалија, у договору са Међународним комитетом Црвеног крста у Украјини, хуманитарни конвој са мировњацима наводно је требало је да уђе у земљу како би изазвао свеопшти сукоб. Он је додао да је овај покушај спречен дипломатским каналима јер је председник Украјине хитно звао шефа америчке дипломатије Џона Керија како би овај – зауставио Русе.

Вашингтон је раније упозорио Русију да ће сваку њену даљу интервенцију у Украјини, чак и под изговором испоручивања хуманитарне помоћи, гледати као на „инвазију Украјине“.

Бушни панцири

Украјинско Министарство одбране потрошило је више од 5,6 милиона долара на куповину око 17.000 панцира, који не испуњавају ни основне техничке стандарде. Као резултат тога 67 украјинских војника је рањено, укључујући и неколико погинулих. Државно тужилаштво Украјине у овоме види кривично дело, које су починили поједини припадници Министарства одбране и спремно је за подизање оптужнице.

О. Икодиновић – Вести