Јосип Броз за Хрвате суперстар

Tito_620x0

Хрватска, притиснута кризом и немаштином, одлучила је да на бубањ стави и цео Кумровец, оцењујући да би, ако нико други, бар Тито могао да привуче инвеститоре. Титова резиденција у Кумровцу, где је некад био хотел, годинама стоји празна, а ускоро би могла да постане прворазредна туристичка атракција.

Интересовање за вилу, на којој је годинама катанац, показао је бизнисмен Дамир Циглар и понудио пројект „Јосип Броз Супер Стар(и)“. Игра је то речи, јер су Тита звали Стари, а млади директор рекламне агенције из Загреба мисли да се на Титу могу зарадити лепе паре, јер су ионако многи у Хрватској дигли руке од садашњих политичара.

Циглар је рођен у Крапини, а са пројектом је већ упознао и Кумровчане, који са много симпатије гледају на све покушаје да се уз помоћ Тита ревитализује њихов крај. Загребачки стручњак за рекламу је замислио да се у бившој резиденцији направи поставка која би приказивала Титову величину и заслуге које је имао у светској политици у прошлом веку. Јосип Броз би требало да буде приказан као један од најозбиљнијих државника, као истакнута историјска личност, али и као човек који је као Супермен „чупао“ решења и у немогућим ситуацијама.

– Када се излази из музеја осећај мора да буде да је само небо граница – објаснио је пројект Дамир Циглар, а чини се да има и подршку државе, која је информисана о његовим плановима.

Иза кулиса се већ договарају детаљи, пре свега финансијски, јер обнова Титове виле није јефтин подухват. Зграда је сасвим запуштена, па се претпоставља да би требало око три милиона евра да Тито Суперстар добије музејско место у својој бившој резиденцији. Већ деценијама вила, која је пре била хотел, стоји напуштена, а сличних идеја да се обнови и претвори у музеј било је и до сада. Маштало се и о европским фондовима, преуређењу Кумровца у Титоленд, па чак и максималној комерцијализације која би укључила изградњу забавног и едукативног парка, али ништа од тога није урађено. Дуго времена је у Хрватској био отпор према Титу, али то се мења последњих година, а занимање за покојног маршала све више показују и генерације оних који су рођени давно после Тита. Довољно је прелистати књигу посетиоца у Титовој родној кући да се види одушевљење према бившем председнику.

„Јосип Броз Супер Стар(и)“ – аутор тог пројекта тврди да би требало искористити чињеницу да се Тито враћа у моду.

Али, како се данас све врти око пара, будући инвеститори размишљају како цео пројект комерцијализовати и привући све више људи да дођу у Кумровец. Тако је у плану и уређење врта око Титове резиденције, који би био претворен у парк. Исто тако користила би се и савремена техника да се прикаже Титов живот, али и живот у бившој држави, а у близини будућег музеја били би организовани и концерти и позоришне представе. О сувенирима, засада, нико не говори, али Кумровец је и до сада највише зарађивао на Титовом лику, поготово у време када се обележавао његов рођендан.

КОНКУРЕНЦИЈА ФРАЊО ТУЂМАН

Потенцијални инвеститори су свесни да постоји и отпор у делу хрватске политике према Титу, а то је у више наврата отворено исказао шеф опозиције и ХДЗ-а Томислав Карамарко. Назвао је Тита злочинцем и, ако ХДЗ дође на власт, неће бити лако реализовати пројект. Хоће ли у том случају све бити мало промењено, па суперстар постане Фрањо, из околног Великог Трговишћа? Али, прво треба победити на изборима, а Тито Супермен има шансе да се до тада врати у Хрватску, ХДЗ-у успркос.

НОВОСТИ