Саманта Пауер: Било какву интервенцију Русије у Украјини, па чак и хуманитарну, сматраћемо инвазијом

???????????????????????????

Америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер је у Савету безбедности упозорила Русију да ће се на било какву њену даљу интервенцију у Украјини, чак и под изговором испоручивања хуманитарне помоћи, гледати као на „инвазију Украјине“

Истовремено, на ванредној седници Савета безбедности одржаној синоћ поводом хуманитарне ситуације у Украјини коју је тражила Русија, руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин је назвао ситуацију на истоку Украјине, посебно у региону Луганска и Доњецка, „катастрофалном“.

Он је рекао да Москва жели да пошаље хуманитарни конвој у та два подручја под покровитељством Међународног комитета Црвеног крста , пренео је АП.

Чуркин је такође позвао на хитну обуставу украјинске војне акције на истоку и оштро осудио најновији извештај УН о стању људских права у Украјини као једностран и у којем се „јединице самоодбране оптужују безмало за све осим канибализма“ .

Он је захтевао одговор на то зашто у извештају није осуђена употреба артиљерије и другог тешког наоружања којим украјинска војска уништава стамбене зоне и инфраструктуру, посебно у Доњецку и Луганску.

Пауер је указала да Русија није само повећала помоћ проруским снагама већ је нагомилала „све већи број“ војника и оружја у близини границе и започела масивну војну вежбу ове седмице, преноси АП.

Она је изнела тврдњу и да је Русија лансирала пројектиле преко границе на територију Украјине.

Пауер је додала да је Русија предложила стварање „хуманитарних коридора“ како би испоручивала помоћ проруским снагама.

„Хуманитарну ситуацију треба решавати, али то не треба да чине они који су је изазвали“, рекла је она.

Ако Москва жели да пошаље помоћ, онда њу треба да испоруче неутралне међународне хуманитарне организације, укључујући Међународни комитет Црвеног крста, казала је Пауерова.

Чуркин је навео да је Русија спремна да делује са оптималном транспарентношћу, као и да дозволи међународној заједници да надзире хуманитарне конвоје и дистрибуцију помоћи, пренео је Ројтерс.

Пауер је такође рекла да је Русија прошле седмице поново изнела идеју о слању руских мировних снага на исток Украјине.

„Руски мировњак у Украјини је оксиморон“, казала је Пауер, додајући да су на сваком кораку кризе у Украјини Руси саботирали мир, преноси АП.

Помоћник генералног секретара за људска права Иван Шимоновић се обратио Савету безбедности путем видеоконференције из Хрватске и поздравио предлог украјинског председника Петра Порошенка да се одржи нова рунда преговора о начину обнављања примирја у Украјини.

(Танјуг)