Кустурица: Догађаји у Украјини су само наставак исте приче коју је доживела Југославија

Emir-Kusturica-b92

Познати српски режисер Емир Кустурица оценио је да се данашњи догађаји у Украјини уклапају у концепт „југословенског сценарија“, који су разрадиле власти Сједињених Америчких Држава.

– То је само наставак исте приче коју је доживела Југославија – рекао је он у Андрићграду за „Русију данас“.

Кустурица је навео да су, када се Југославија распадала, сви говорили да је Милошевић крив за тај распад, али су заборавили да је амерички председник Џорџ Буш још 1991. године рекао да ће Америка да прави дипломатске односе само са оним државама које се отцепе од Југославије.

– А, онда смо четири године слушали пропаганду како је крив Милошевић – рекао је Кустурица током одржавања Међународног фестивала омладинског краткометражног филма „12 духовних веза“, који су организовали он и Омладински пројекат „Мрежа“ из Русије.

Кустурици су учесници фестивала постављали и питања лингвистичког карактера, пошто је режисер увео нови термин за науку – „политички језик“, када се говори о „босанском“, наводећи да он „говори и пише српски“.

Коментаришући Холивуд као фабрику производње „америчког сна“, Кустурица је на питање учесника фестивала да ли је спреман да стане на чело процеса снимања „пропагандног словенског филма“ рекао да није спреман и да „више воли да буде Робинзон“, а осим тога је већ два своја културна центра изградио.

– Али бих знао да направим утопијску слику света. Холивуд је био центар светског идеализма 40-тих и 50-тих година прошлог века. Тај идеализам је данас нестао. Сада су холивудски филмови потпуно бесмислени – рекао је Кустурица.

Он је додао да и у Русији понекад имитирају Холивуд, а када дође у Москву сваки пут гледа билборде и ужасне и најгоре филмове.

– Али, постоје закон и снага тржишта и пред њим падају сви идеализми. Мој одговор је Андрићград у Републици Српској и Дрвенград у Србији. То су примери моје сопствене утопије. Пропаганда покушава да захвати све државе у свету, а човек мора да ради оно што може – додао је Кустурица.

У конкуренцији више од 200 документарних филмова из Русије, Украјине, Белорусије и Србије, за креативне редитељске рукописе награђено је 12 аутора номинованих у категоријама Великодушност, Историја, Васкрс, Победа, Отаџбина, Породица, Милост, Руски језик, Народ, Држава и Литература и Путин.

(Срна)