Есад Џуџевић Реџепу Ердогану: „Санџачки Бошњаци осећају Турску као своју земљу заштитницу“

esad-dzudzevic-redzep-erdogan-1

Нови Пазар — Председник Бошњачког националног већа (БНВ) у техничком мандату Есад Џуџевић упутио је писмо подршке премијеру Турске Реџепу Таипу Ердогану.

Ердоган, подсетимо, учествује на председничким изборима у тој земљи 10. августа.

„Ваша победа ће значити победу снажне Републике Турске, која је гарант политичке стабилности и економског развоја балканских држава и народа, а нарочито Босне и Бошњака у Санџаку. Санџачки Бошњаци осећају Турску као своју земљу заштитницу, у складу са међународним правом, и деле радост због њеног успона и демонстрације османлијске толеранције и великодушности“ – написао је Џуџевић, како се наводи у саопштењу БНВ.

Председник БНВ у техничком мандату констатује да ће Ердоганов избор за председника Турске „који је први пут изабран на непосредан начин“, значити „ослонац свим муслиманима у свету“.

„Бошњаке у Санџаку са братским турским народом везују нераскидиве историјске и културне везе “ – пише Џуџевћ и оцењује да ће победа овог председничког кандидата у Турској важна за Бошњаке у Србији јер су им од „животног интереса важни добри трилатерарни односи између Србије, Турске и БиХ. Бошњаци у Србији и Санџаку су мост сарадње између Србије и Турске“.

БНВ у техничком мандату је прошле године Ердогану доделило своје највише признање „Златну плакету“ за „изузетан допринос успостављању и развијању сарадње и добрих односа између Србије и Турске“. Признање је прошле године уручено турском амбасадору у Србији Кемалу Бозају. БНВ у техничком мандату блиско је политичкој опцији Сулејмана Угљанина.

У Новом Пазару и још неким суседним општинама, у марту ове године прослављена је победа Ердоганове АК партиије на локалним изборима у Турској.

Пред те изборе представници Странке демократске акције (СДА) Санџака учествовали су на митингу подршке Реџепу Таипу Ердогану у Истанбулу. Делегација СДА Санџака гост је АК партије од 6.-11. августа у Анкари и Истабулу. Ово је саопштила информативна служба ове партије.

Званичници СДА Санџака стално напомињу да је „Турска земља заштитница која има интерес да се унутар бошњачко стање поправи, посебно када је у питању јединство Исламске заједнице“.

Ердоган је у Новом Пазару боравио у јулу 2010.године. Са тадашњим председнико Србије Борисом Тадићем и министрима из овог краја Расимом Љајићем и Сулејманом Угљанином отворио је Турски културни центар.

ОЕБС забринут због напада Ердогановог напада на новинарку

Беч — Поводом напада турског премијера Ердогана на угледну новинарку Амберин Заман, представник за слободу медија ОЕБС-а Дуња Мијатовић је изразила забринутост.

Мијатовићева је истакла како то представља најновији пример застрашивања и претњи према турским новинарима, стоји у данашњем саопштењу ОЕБС-а.

„Критичке идеје су неопходни елементи демократских дебата и власти треба да их штите, а не да их нападају“, истиче Мијатовићева.

Током јучерашњег предизборног говора у јужној турској провинцији Малатији, Ердоган је оштро и директно критиковао Заманову, што је резултирало бројним нападима на њу на друштвеним медијима.

„Широка кампања блаћења Амберин Заман претња је за њену безбедност“, истиче Мијатовићева.

Амберин Заман је колумниста листа Тараф, а петнаест година је радила и као дописник британског Економиста из Турске.

Премијерова критика Заманове се односила на њене коментаре на телевизији Си Ен Ен Турк 5. августа.

(Танјуг)