Украјина: Експлозија у центру Кијева, наоружани људи на Мајдану; Снаге самоодбране обориле хеликоптер украјинске војске; 150 заробљених украјинских војника затражило пријем у снаге самоодбране; Дејвид Коен – САД су спремне да уведу нове санкције Русији

ukrajina-kijev-majdan-16-07-2014-1

15:05 – Канада послала Украјини војну опрему

Канадски војни транспортни авион полетео је за Украјину носећи товар опреме за украјинске трупе које обезбедјују границу са Русијом, саопштила је канадска влада.

Пошиљка је одговор на “руски експанзионизам и милитаризам у источној Украјини”, навео је у четвртак канадски премијер Стивен Харпер у саопштењу, најављујући да је пошиљка прва у низу, пренела је агенција АФП.

Опрема укључује шлемове, наочаре, заштитне прслуке, комплете прве помоћи, шаторе и вреће за спавање.

14:35 – „Росија севодња“ изгубила контакт са фоторепортером у Украјини Андрејем Стењином

Специјани фоторепортер МИА „Росија севодња“ Андреј Стењин, који извештава са истока Украјине, већ трећи дан не одговара на позиве колега и чланова породице, рекао је Александар Штољ, шеф менаџмента фоторепортерске службе ове агенције.

По његовим речима Стењин је кренуо у Донбас, а тренутно се не зна где се налази.

Телевизијски канал Раша тудеј изгубио је, такође, раније, на истоку Украјине, контакт са својим новинаром Греамом Филипсом. Јављено је да је Британац задржан приликом претреса аеродрома у Доњецку. После извесног времена новинар је ступио у контакт са колегама и рекао да су га украјинске власти депортовале из земље на три године.

Фоторепортера агенције „Росија севодња“, вероватно, заробили борци „Десног сектора“

Могуће је да су фоторепортера МИА „Росија севодња“ Андреја Стењина, са којим је већ три дана изгубљен контакт у Украјини, заробиле војне снаге и послале у одељење Службе безбедности Украјине у Запорожју рекао је телефоном неименовани информисани извор на истоку Украјине.

По његовим речима фоторепортера су заробили борци „Десног сектора“ из батаљона националне гарде „Шахтјорск“.

Стењин је искусни ратни фоторепортер. Он има искуство извештавања са таквих подручја, радио је у Сирији и Египту.

Раније су фоторепортерове колеге претпостављале да је он, заједно са снагама самоодбране отишао у правцу Шахтјорска у Доњецкој области.

14:29 – У Кијеву на Тргу независности окупили се наоружани људи

У центру Кијева на Мајдану незалежности илити Тргу независности окупили су се људи са оружјем, пренео је podrobnosti.ua, позивајући се на Фејсбук профил свог новинара.

„Мајдан, седам сати ујутру. На ободу су наоружани људи. Они не покушавају да сакрију оружје. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко позива грађане да дођу и расклоне барикаде“, јавио је у петак новинар на својој Фејсбук страници.

У четврак ујутру кијевски комуналци у пратњи полиције стигли су на Мајдан, како би размонтирали барикаде, међутим у покушају да то учине, отпор су им пружили активисти. У сукобу су рањена четири представника полиције.

Кличко обећао да ће увести ред у центру Кијева

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко разговарао је у петак ујутру са активистима у кампу на Мајдану незалежности (Трг независности) у Кијеву и обећао да ће увести ред.

Градоначелник је дошао на Мајдан у пратњи обезбеђења, а група становника кампа одмах га је окружила. Кличка је занимало шта активисти у одсутном тренутку за Украјину раде на тргу. По његовим речима људи треба или да раде, или да се боре на истоку земље. Део окупљених пропратио је Кличково обраћање узвицима „срамота“.

Раније је објављено да се на Мајдану, који су у новембру прошле године заузели демонстранти, поново чују пуцњи и пале се аутомобилске гуме.

14:22 – Арсениј Јацењук: Разматрамо забрану тразнита енергентима из Русије у Европу

Украјина као један од видова санкција разматра и забрану транзита енергената из Русије у Европу, изјавио је премијер Арсениј Јацењук.

Влада ће парламенту доставити 26 форми санкција према руским грађанима и компанијама. Украјинска влада, између осталог, предлаже доношење мера према 172 држављана РФ и других земаља, као и 65 предузећа, углавном руских.

Коначну одлуку о томе ко ће се све наћи на „црној листи“ санкција донеће Савет националне безбедности и одбране.

13:58 – Раша тудеј: Eксплозиjа на тргу у центру Kиjева, двоjе повређених

KИJEВ – На Eвропском тргу у центру Kиjева jе дошло до експлозиjе и има двоjе повређених, jавља „Раша тудеj“.

Полициjа и саобраћаjци стижу на лице места. Стручњаци за експлозиве и тим истражитеља су се такође упутили тамо, саопштила jе киjевска полициjа. Oчевици кажу да полициjа не дозвољава да се трг слика.

„Раша тудеj“ наводи да су две особе рањене у експлозиjи коjу jе вероватно изазвала ручна бомба.

Лекари су потврдили да су две особе рањене.

„Tешко jе у овом тренутку проценити њихово стање. Jедан од њих jе теже повређен и мора у болницу“, изjавио jе лекар коjи се налази на месту експлозиjе.

Eвропски трг се налази само 400 метара даље од Tрга независности (Mаjдана), где антивладини демонстранти кампуjу од новембра прошле године.

У међувремену, демонстранти у Kиjеву, коjи демонстрираjу против украjинских власти, одлучили су врате возила коjа су jуче запленили од комуналних служби и да окончаjу блокаду саобраћаjа у централноj киjевскоj улици Kрешчатик, саопштила jе данас канцелариjа киjевског градоначелника.

Из канцелариjе су саопштили да су демонстранти и градоначелник Kиjева Виталиj Kличко, коjи jе обишао централни киjевски Tрг независности, постигли договор о томе, преноси Итар-Tас с.

„Mи смо се договорили да одблокирамо саобраћаj у улици Kрешчатик. Aктивисти су такође обећали градоначелнику да ће вратити возила коjа су запленили од комуналних служби“, наведено jе у саопштењу.

13:01 –  Снаге самоодбране обориле хеликоптер украјинске војске, 15 украјинских војника погинуло у претходна 24 сата

Кијев — Три украјинска пилота повређена су када су синоћ проруски побуњеници погодили хеликоптер којим су они летели. За 24 сата страдало 15 украјинских војника.

„Посада је морала да хитно слети. Три пилота су повређена и смештена на болничко лечење на територији коју контролишу украјинске снаге“, наводи се у саопштењу украјинске војске која води операције на истоку земље.

Војни портпароли нису међутим прецизирали где се тачно напад догодио.

Украјински борбени авион МИГ-29 оборен је такође јуче изнад области коју контролишу побуњеници.

У борбама на истоку Украјине у последња 24 сата погинуло је 15 украјинских војника, а 79 их је рањено, углавном у сукобима на граници са Русијом, навела је данас украјинска војска.

Страдао је седам војника и осам граничних стражара, прецизирао је портпарол војске Андриј Лишенко на конференцији за новинаре.

Ти војници били су припадници 79. бригаде украјинске војске, која је приморана на повлачење после три дана борби на граници са Русијом, у области Луганска.

12:50 – У гранатирању Доњецка погинуле две особе

Доњецк — Две особе су погинуле у гранатирању Доњецка у источној Украјини током ноћи,навели су званичници тог града у саопштењу објављеном на сајту градске скупштине.

Локалне власти су у одвојеном саопштењу рекле да су се експлозије током ноћи могле чути по читавом граду, али нису изнеле друге детаље о жртава или штети, преноси АП.

У међувремену, украјинске снаге су објавиле да су проруске снаге отвориле ватру на хеликоптер за евакуацију повређених и том приликом су рањена три члана посаде, па је хеликоптер морао принудно да слети.

Инцидент се догодио синоћ у близини аеродрома у Луганску, другом граду који се, поред Доњецка, налази под контролом проруских снага, навела је украјинска војска у саопштењу.

„Терористи су отворили ватру на медицински хеликоптер Ми-8 и посада је принудно спустила авион“, стоји у саопштењу и додаје се да је хеликоптер оштећен у нападу и да су све три рањене особе у болници на територији под контролом Кијева, јавља АФП.

У том саопштењу се, такође, каже да Русија и даље пуца по положајима украјинских снага са друге стране границе.

У сукобу, који је Црвени крст окарактерисао као грађански рат, до сада је погинуло више од 1.300 људи, а 285.000 је било приморано да напусти домове.

12:13 – Истрага о паду авиона завршена због претњи

Москва — Чланови међународне комисије која истражује околности пада малезијског путничког авиона на истоку Украјине напустила је ту земљу.

Комисија је и објавила да је завршила прву фазу истрага, јавио је руски информативни портал ЊузРу, позивајући се на саопштење украјинске владе.

Наставак рада није био могућ „због провокација и терористичким претњама по живот чланова (међународне групе) која је радила на месту пада“ авиона, навела је влада у Кијеву.

Додаје се да „три подручја са остацима авиона остају неистражена“.

Пре но што буде донета одлука о продужетку истраге, већима међународних експерата ће отићи из Украјине. Изузетак су они који су задужени за комуникацију и координацију.

Власти у Кијеву тврде да ће наставити да поштују прекид ватре и да украјинска војска неће дејствовати у пречнику од 20 километара око зоне пада авиона.

11:44 – 150 украјинских војника тражи да пређе у проруске снаге

Сто педесет украјинских војника, који су прешли на руску територију, тражили су да их пребаце на страну проруских активиста, изјавио је нови премијер самопрокламоване Доњецке Народне Републике на истоку Украјине Александар Захарченко, јавио је јутрос руски радио „Глас Русије“.

Захарченко је, такодје, саопштио да су снаге самоодбране освојиле 18 система „Град“, много тенкова и оклопних борбених возила, када су опколили припаднике украјинске армије.

У ноћи измедју недеље на понедељак, 438 украјинских војника, који су били опкољени снагама самоодбране, прешло у Ростовску област. Већи део њих је касније враћен у Украјину, пренео је руски радио.

10:42 – Канада испоручује Украјини опрему за специјалне операције, намењену пограничним трупама, саопштили су у четвртак канадски премијер Стивен Харпер и министар одбране Роб Николсон.

„Драго ми је да могу да најавим још један пакет мера, који примењује Канада, како би помогла украјинском народу да оконча нереде“, каже се у званичној изјави Харпера.

Најављено је да ће Украјини бити испоручени шлемови, заштитни прслуци, медицинска средства, шатори и вреће за спавање, укупне вредности 4,5 милиона долара. Војно-транспортни авион са опремом кренуће током дана, а оваквих летова биће још неколико.

10:22 – Примирје, које је прогласио украјински председник Петар Порошенко у зони од 20 километара од места несреће малезијског авиона – продужава се, саопштила је украјинска влада.

Раније је украјинска влада објавила да прекида примирје до почекта друге фазе претраживања терена на месту несреће.

У четврак је стални представник РФ при УН Виталиј Чуркин рекао да прекид примирја у зони авионске несреће на истоку Украјине представља кршење резолуције Савета безбедности УН, која је је и тражила увођење примирја, како би се истражили узроци несреће.

10:12  Русија је кућама вратила преосталих 48 украјинских војника, који су 4. августа прешли руску границу, изјавио је портпарол регионалне канцеларије Федералне службе безбедности Василиј Малајев.

Он је рекао да су украјински војници били смештени у шаторима у посебном кампу, недалеко од границе, и да су тамо били у потпуности збринути, јавља Итар-тас. с.

У понедељак је 438 украјинских војника из 72. моторизоване пешадијске бригаде и Граничарске службе, тразило од руских граничара да их пусте у Русију.

Касније истог дана, више од 180 њих одлучило је да се врати у Украјину. У уторак су кућама враћена још 192 украјинска војника.

09:02 Украјинска влада на данашњој седници разматра увођење санција Русији, саопштио је украјински министар правде Павел Петренко.

Према његовим речима на специјалној седници министарског кабинета биће разматрани предлози и донете одлуке о увођеу персоналних и секторских санкција Русији. Санкције ће се односити како на физичка лица, тако и на руске компаније.

Представник украјинске владе за питања европских интеграција Валериј Пјатницки раније је за 12. август најавио објављивање списка руских компанија, којима ће Кијев увести санкције.

08:02 Украјина је јуче забранила емитовање руског телевизијског канала „РБС“, саопштено је у Кијеву из Националног савета за телевизију и радио-дифузију.

„Регулаторна агенција је одлучила да због безбедности националне информисаности садржај стране телевизијске станице РБЦ не испуњава стандарде Европске конвенције о прекограничној телевизији“, наведено је у саопштењу.

Руска телевизијска станица, међутим, тврди да емитовање није суспендовано у Украјини.

„Емитовање РБЦ се наставља у Украјини. Настојима да обезбедимо објективне информације нашим гледаоцима и да не учествујемо у информационом ратовању“, наводи ова телевизија.

Суд у Кијеву је крајем јула забранио емитовање руским телевизијским станицама „РТР-Планета“, „НТВ-Мир“, „Русија 24“ и „ТВ Центар-интернационал“.

07:06 САД су спремне да уведу нове санкције против Русије, изјавио је заменик америчког министра финансија Дејвид Коен.

Он је истакао да се санкције могу пооштрити у случају да Русија настави, по мишљењу Вашингтона, да подржава снаге самоодбране у Украјини.

Мере ће се, по мишљењу Коена, донети и у случају да Русија пристане на учешће у организацији испорука сирове нафте из Ирана.

12:53 – САД: Русија онемогућава свом народу приступ храни

Администрација америчког председника Барака Обаме саопштила је у четвртак да је уводећи ограничења увоза, Русија сопственом становништву ограничила приступ храни, истичући и да је тај потез „политички мотивисан“ и да ће имати занемарљив ефекат на америчку привреду.

Подсекретар у министарству финансија САД Дејвид Коен назвао је то „суровом иронијом“, пренео је Асошијетед прес.

Амерички подсекретар је додао да САД и њени савезници никада не би спречили приступ храни или лековима, наводи АП.

(Глас Русије-Танјуг-Бета-НСПМ)