ДУМА: Путинове контрасанкције чувају здравље грађана Русије

aksakov_a

ПУТИНОВА ОДЛУКА НИЈЕ ДОНЕТА ЗНАТНО РАНИЈЕ САМО ЗАТО ШТО РУСИЈА НИЈЕ ХТЕЛА ДА КВАРИ МЕЂУНАРОДНЕ ОДНОСЕ

НОВА увозна ограничења Русије допринеће повећању потражње за руским производима, квалитетнијим у поређењу с јефтиним увозним, а тиме и очувању здравља грађана, изјавио је заменик председника одбора Државне Думе Русије за финансијско тржиште Анатолиј Аксаков.

Председник Русије Владимир Путин забранио је у једногодишњем периоду увоз појединих пољопривредних производа, сировина и намирница из земаља које су увеле санкције против Русије.

Влади је наложено да састави конкретан списак производа који потпадају под ограничења.

„Сматрам да је то нормална мера. У принципу, до 50 одсто хране ми увозимо.

Али, то не значи да тих производа нема у нашој земљи. То значи да је цена тих увозних производа, с обзиром на њихов често низак квалитет и штетност по здравље, нижа” — казао је Аксаков за РИА Новости.

„Заправо, одавно је требало да донесемо ту одлуку, не због санкција, већ да би чували своје становништво, здравље људи” — сматра руски посланик.

По његовом мишљењу, Путинова одлука није донета раније јер Русија није хтела да квари међународне односе.

„Брижљиво смо чували односе са другим земљама. Али, оне су саме изабрале погоршање односа, упркос доброј вољи с наше стране” — казао је он.

Аксаков је уверен да ће увозна ограничења на крају бити позитивна за Русију.

„Ми коначно почињемо да доносимо, не баш популарне с међународног аспекта, али веома исправне одлуке у функцији заштити нашег тржишта од неквалитетних производа” — истакао је депутат.

По његовим речима, то се не тиче само пољопривредног сектора, већ и машиноградње.

„Често нам продају коришћену технику ниског квалитета по ниској цени, јер на Западу више није потребна. А нашу земљу претварају у депонију” — објаснио је он.

Аксаков не искључује могућност да ће увозна ограничења  утицати на инфлацију.

„То може мало да се одрази на цене, али суштински неће утицати, а добићемо на другој страни — на животу и здрављу наших грађана” — закључио је он и додао да ће цене почети да падају чим буде достигнут потребни ниво домаће производње.

Факти