Руске контрасанкције и Црној Гори

moskva-crveni-trg

Русија је прогласила једногодишњу забрану увоза одређених пољопривредних производа из земаља, које су јој увеле санкције или су се придружиле таквим мјерама, а на удару руских санкција наћи ће се и Црна Гора, која је подржала санкције ЕУ уведене Москви због сукоба у Украјини, преноси лист „Дан“.

Руске мјере су утврђене као одговор на санкције које су уведене тој земљи због украјинске кризе.

Забрана увоза пољопривредних производа ће, како је предвиђено, одмах ступити на снагу. Руске власти имају задатак да утврде конкретну листу пољопривредних производа чији ће увоз бити забрањен. Влада ће се, како је наведено, трудити да помогне произвођачима, компанијама и продавницама да повећају пољопривредну производњу.

Из Министарства вањских послова и европских интеграција Црне Горе најавили су да ће највјероватније данас реаговати поводом одлуке руске администрације.

Влада Црне Горе раније се придружила закључцима Савјета Европске уније, којим је за 53 руска и украјинска држављанина забрањен улазак у земље ЕУ и располагање средствима.

За 33 особе санкције су уведене због нарушавања интегритета, суверенитета и независности Украјине. Према том основу, Влада у Подгорици је последњом одлуком обухватила 12 украјинских и руских држављана. Санкције су, поред осталих обухватиле и више особа које су блиске руском предсједнику Владимиру Путину, попут Дмитрија Рогозина, замјеника руског премијера Дмитрија Медведева.

Црна Гора је изразила спремност и да потврди одлуку ЕУ којом се санкције проширују на још 15 особа и 18 компанија и организација из Русије и Украјине. На листи лица којима је ЕУ увела санкције је и бивши шеф Руске думе Борис Гризлов, који је у септембру 2011. у име странке Јединствена Русија, чији је лидер Путин, потписао споразум о стратешкој сарадњи са Демократском партијом социјалиста. Гризлов је сада члан националног Савјета за безбједност.

Упркос примједбама на рачун ДПС-а, које су ишле у правцу да је Јединствена Русија недемократска структура, и да би ту могло да буде проблема на релацији са Бриселом, ДПС је те критике одбацивао.

Ипак данас, Гризлог је на листи лица којима није дозвољено путовање у ЕУ, и којима је сва имовина блокирана.

ИС4Н