Чувени климатолог: Ако се ово деси на Арктику, готови смо!

profesor-830x553_620x0

Судећи по чувеном климатологу, професору Џејсону Боксу из Геолошке службе Данске и Гренланда ако се само делић угљеника који се налази на дну мора испод Арктика ослободи и уђе у атмосферу – оде наша лепа планета у заборав!

Научник је на Твитеру објавио: “Ако се само делић угљеника који се налази на дну мора испод Арктика ослободи и уђе у атмосферу, наје*али смо”.

Твит професора Бокса је реакција на извештај Универзитета у Стокхолму у којем се наводи да се с дна океана испод Арктика ослобађају огромне количине метана. Метан је директно одговоран за стварање ефекта стаклене баште и глобално отопљавање.

Орјан Густафсон, вођа екипе научника која је открила и снимила мехуриће метна, написао је да су се сви изненадили тим открићем. Истина, већ је било навода да се метан “пење” са дна океана, али сматрало се да су то само упозорења. Међутим, шведски научницу су видели мехурове на површини и снимиле их, а наравно да су утврдили и концентрацију тог опасног гаса – била је за 10 до 50 пута већа од нормалне.

Метан се ослобађа с епиконтиненталног појаса на дубини од 250-500 метара у мору Лаптев код Сибира.

Изгледа да је разлог за то Голфска струја, која обилази око Скандинавије и допире до тог места, па га загрева. Истина, тек последњих година почело је научно проучавање подморја Арктика, па се не зна да ли се ово већ догађало у прошлости, али чињеница је да се то подручје значајно загрејало у протеклих неколико деценија.

Професор Бокс, ког је изненадила огромна популарност његовог искреног твита, изјавио је да би ослобађање метана из пермафроста могло бити подједнако опасно као и оно из подморја.

Новости онлине