Чак Хејгел: Нагомилавање руских трупа на граници са Украјином указује на опасност од Путинове инвазије

?????????????????????

Штутгарт — Нагомилавање руских трупа на граници са Украјином указује на све већу опасност од тога да војска Владимира Путина изврши инвазију, изјавио Чак Хејгел.

Амерички министар одбране је, у обраћању новинарима у Европској команди америчке војске у немачком граду Штутгарту, рекао како се слаже са пољским шефом дипломатије Радославом Сикорским да повећано присуство руских снага на граници са Украјином повећава ризик од инвазије, пренела је агенција АП.

„Мислим да је то реална могућност, наравно да јесте“, истакао је Хејгел.

„Кад видите како су се те трупе нагомилале, колико је софистицирано њихово оружје, колико су они увежбани, каквом опремом располажу на граници, наравно да је то реална могућност и да представља претњу – то је апсолутно тако“, казао је амерички министар одбране.

„Што дуже Русија подржава и подстиче те тензије и могућност ескалације активности руске војске, то ће ситуација постајати гора. Ми морамо да будемо спремни на то“, истакао је Хејгел.

Званичници САД и НАТО наводе да се уз границу Русије са Украјином тренутно налази око 20.000 руских војника, а званични Вашингтон тврди и да Русија наставља да увежбава и опрема оружјем проруске снаге на истоку Украјине.

Званична Москва одбија тврдње Украјине и Запада о нагомилавању трупа на граници са Украјином.

(Танјуг)