Бања Ковиљача: Бујица однела један живот; Косјерић: Поплаве горе него у мају

banja-koviljaca

ЛОЗНИЦА – У Првомајској улици у Бањи Ковиљачи смртно је страдао мештанин Мишо Ђурић, кога је бујица прогутала у подруму куће, где је сишао да затвори прозор.

Бујица, проузрокована обилним падавинама, које ни јутрос нису стале, однела је и један људски живот. У Првомајској улици, у Бањи Ковиљачи, како сазнајемо, смртно је страдао мештанин Мишо Ђурић, кога је бујица прогутала у подруму куће, где је сишао да затвори прозор.

Вода је тако брзо јурнула да спаса несретном човеку није било, па су лекари само констатовали смрт.

Зоран Грујичић, директор „Електроподриња“, каже да су, натчовечанским напорима, успели, синоћ да заштите велику трафо станицу у кругу предузећа, чије би угрожавање проузроковало да читав град остане без струје.

– За свега три минута, Штира се излила, ушла је у део трафо станице, а онда смо, користећи џакове од песка од мајских поплава и ангажовањем механизације приватне фирме, успели да сачувамо ово важно постројење – каже Грујић. – Ово је утолико важније, јер су нам у другим деловима напајања, због техничких проблема које вода учинила, остала ван погона два постријења. Читаве ноћи смо неуморно радили да се санира што се санирати може, на читавом подручју у Лозници и суседним општинама, и сада је ван система око 950 потрашача од којих око 700 у лозничком и 250 у љубовијском крају.

Екипе „Електроподриња“ су на терену од Лознице, Крупња, Љубовије, Малог Зворника до делова Мачве и бајинобаштанског краја за чије су напајање задужени. Мајски талас, испоставило се, за ово предузеће био је лакше предвидив, док је овога пута вода стигла „брзином муње“.

– Вода је ушла и у просторије Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача“, под водом је читава Бања Бадања – каже Драгослов Добрић, члан Градског већа у Лозници. – Однети су скоро сви мостови на рекама у селима од Пасковца, па даље. Река Церница је однела импрвизовани мост на путу Завлака Текериш, па је тај правац у прекиду за саобраћај. Предходни мост је страдао у мајским поплавама, а привремени је сада бујица однела „као перце“.

Најмање 16 села Горњег Јадра, због срушеног моста на Јадру је на великим мукама још од мајских поплава, а никако да стигне понтонски мост, који треба да поставе припадници Војске Србије, али уз значајне паре које ће бити издвојене из локалне, градске касе.

У Метеоролошкој станици у Лозници речено нам је да је од 16 часова у уторак до јутрос пало 58 литара кише по квадратном метру. Киша, и даљем лије као из кабла. У насељеу Градилиште код круга некадашње „Вискозе“ поплављена је амбуланта Медицине рада, чије особље је синоћ уз велике муке, евакусиано, јер је вода, муњевитом брзином, била у нивоу кукова, како нам је рекла др Бранка Красавац, помоћник директора Дома здравља.

В. Митрић

(Вечерње новости)

Косјерић под водом: Горе него у мају

Косјерић — Набујале реке изазивају проблеме у општини Косјерић, коју је више пута погодило невреме. Оно што није уништила у мају, водена бујица је довршила у августу.

У селима у околини Косјерића мештани се данима боре с надошлим рекама, које за само неколико минута од мирних постају необуздане.

„Јако је непријатно, јер река наиђе за 20 минута и за 20 минута све буде поплављено. Поплава носи и земљу, нама је однела део имања, нанесе камење, песак и људи немају од чега да живе“, прича нам мештанка Мирјана Јовчић.

У 88 квадрата живи 11 чланова породице Радета Николића. Вода му је претходних дана све уништила.

„Фрижидер, веш-машину, усисивач, гардеробу“, каже нам Раде, који је забринут, јер не зна како ће то све надокнадити нити како ће уопште дочекати зиму.

До сада је на територији Косјерића поплављено 30 објеката, евакуисано 6 особа. Челници општине с ватрогасцима, војском и полицијом сада бију битку с временским неприликама.

„Покушавамо да очистимо корита која су била поплављена и у недељу и синоћ, у очекивању нових падавина, које чак и да буду мање него раније, изазваће већу штету ако не очистимо корита од нанетог материјала“, каже Драган Тулимировић, председник СО Косјерић.

Председник општине Милијан Стојанић каже да су највише штете претрпела села Сеча Река, Годечево, Зарићи и Благојевићи. Ситуација је много гора и штета је већа него у мају. „Припадници Војске Србије данас су стигли у Косјерић с механизацијом како би нам помогли у санирању последица невремена, пре свега, у Годечеву, где се тренутно не може прићи због одрона”, каже Стојанић.

Председник косјерићке опшине истиче да су у Сечој Реци велики проблем нерашчишћени водотокови и да су тренутно на терену машине које су послали Путеви Србије и Србија-воде.

Мештани већине села захваћених невременом имају проблема у снабдевању електричном енергијом.

На подручју Сече Реке, Годечева, Маковишта и Варде неколико електричних стубова је поломљено и однето у одронима. „Екипе Електродистрибуције су на терену и надам се да ће у току дана сви добити струју”, истиче Стојанић.

Миодрагу Николићу из Сече Реке за три последња дана вода је два пута поплавила кућу, која је била поплављена и у мају. “Од маја нико није долазио да нас пита да ли нам је потребна помоћ”, каже Николић.

У његовом комшилуку у кући живе три породице, чија су деца расељена још од 19. маја.

“Од 14. маја нико није дошао да прочисти речно корито, иако смо више пута упућивали позив у општини. Данас су дошли, када смо опет поплављени , каже Мара Николић.

У селу Зарићи мештани дежурају сваку ноћ. “Ситуација је тешка. Поплава свако друго вече. Кућа, штала, двориште, све ми је поплављено. А за вечерас опет најављују невреме”, каже Милован Радојичић.

Поред проблема са струјом, на снази су и редукције воде због замућености извора с којих се Косјерић снабдева водом. Поред тога што је разорила путеве, водена стихија уништила је и малињаке. Ове године зато је убрано само 30 одсто малина, што је приходе овог дела Србије смањило за чак три милиона евра.

(Б92-Танјуг)