Горан Ракић: Исељавања из северне Косовске Митровице нема јер становници верују искреном и отвореном државном руководству

вулин ракић

Косовска Митровица — Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић изјавио је данас да нема исељавања Срба са севера Косова нити разлога за то.

„Одговорно тврдим да исељавања сада нема, нити има разлога за то, јер становништво са правом верује искреном, отвореном и посвећеном приступу државног руководства по питању КиМ, за разлику од тог времена када су о судбини нашег народа одлучивали Горан Богдановић и влада његове тадашње Демократске странке“, наводи се у изјави Ракића за агенцију Бета.

Богдановић, бивши министар за Косово и Метохију у влади коју је предводила Демократска странка, рекао је недавно за дневник Данас да се Београд „не бави темом КиМ искрено и на прави начин“, те да је „кренуло исељавање Срба на северу“.

„Неукусно је да бивши министар за КиМ сада помиње исељавање из Покрајине, када смо сведоци колика је то појава била у време владе чији је он био део. Посебно имајући у виду озбиљна милионска средства која су из Београда уместо за побољсање живота грађана и њихов опстанак на КиМ, проневерена, враћена у централну Србију и одлазила у џепове појединаца“, навео је Ракић.

Према његовим речима, за време власти ДС бројни су примери фантомских инвестиција, где су обезбеђивана и трансферисана средстава за станове, привредне, спортске и културне објекте, а да њихови темљи никада нису постављени.

„Уосталом, о начину како је та власт штитила срспки народ у Покрајини најбољи суд дали су на прошлим изборима ти исти грађани, као и становништво у централној Србији“, оценио је Ракић.

Поводом коментара Богдановића, градоначелник северне Косовске Митровице је оценио да је „скривање истине и обмањивање српског становништва на КиМ и грађана Србије уопште, карактерисало период када је баш Горан Богдановић био део Владе као министар за Косово и Метохију, период када је његов тадашњи страначки колега Борислав Стефановић водио (тајне) преговоре у Бриселу“.

„То је период када је Влада Србије коју је водила ДС почела преговоре са Приштином, далеко од очију јавности и без учешћа представника Срба са КиМ, оних којих се исход споразума највише тиче. Време када ни народни посланици Скупштине Србије нису били у потпуности упознати са договорима који се постижу у Бриселу и када су њихове молбе да добијају писане извештаје о договорима Београда и Приштине биле узалудне“, навео је Ракић.

Према његовим речима, у то време је и састав преговарачког тима Београда био тајна.

„Подсећам колико се јавност борила да сазна детаље о неким од договора као што је онај о царинском пецату, или о слободи кретања, таблицама или интегрисаном управљању административним прелазима“, навео је Ракић.

Додао је да је Влада Србије у којој је Богдановић био министар „пристала и на долазак мисије ЕУ (Еулекса), која је преузела улогу УНМИК-а, а да споразум о томе никада није предочен јавности“.

Еулекс је дошао на Косово како би реализовао план генералног секретара УН у шест тачака који јасно одређује све функције цивилне мисије у области правосуђа, полиције, царине, транспорта, граница и српског културног наслеђа.

Ракић је додао да је, са друге стране, резултат одговорне државне политике о КиМ од 2012. године да „сада имамо све већи број повратника, попут прошлонедељног примера Пера Спасојевића из Јагњенице“.

„Доказ томе је и допис који сам данас добио од новог повратника, бившег чувара моста, који се са трудном супругом и сином вратио у Митровицу и моли за посао. Лично ћу, и у сарадњи са Канцеларијом за КиМ и осталим институцијама, учинити све да свима који желе да се врате на КиМ омогућимо економске и безбедносне услове да ту остану и опстану“, навео је Ракић.

(Бета)