Унија послодаваца Србије: Плате смањити за 25 одсто, пензије за 20 одсто

unija-poslodavaca-srbije

Унија послодаваца Србије сматра да плате у јавном сектору морају да се смање за 25 одсто, а пензије за 20 процента да би смањење имало ефекта, изјавио је данас члан Уније Славенко Гргуревић.

У дебати о учиницима Владе Србије у првих 100 дана коју је организовала Балканска новинарска истраживачка мрежа (БИРН), Гргуревић је истакао да послодавци траже и знатно смањење намета на плате са садашњих 65 на 40 одсто.

– Уколико тога (смањење плата, пензија и намета на рад) не буде било, бојим се да ће, без призивања армагедонског сценарија, крајем ове године или у првом тромесечје наредне године, бити врло, врло лоше – рекао је Гргуревић.

Да је привреди непоходно смањење намета на плате, истакла је и директорка за регулаторну реформу у Националној алијаси за локални економски развој (НАЛЕД) Јелена Бојовић.

Она је рекла да привреда тражи да се уведе прогресивно опрезивање зарада и да се порез на најниже зараде укине или смањи.

– То би имало значајан ефекат на привреду и на запошљавање и превођење радника који раде на црно или у сивој економији у легалне токове – да буду пријављени и да бар остварују право на здравствено осигурање, а да се држава просто одрекне пореза на зараде, пре свега на најниже плате – рекла је она.

Говорећи о прогресивном опрезивању плата, Бојовићева је истакла да то „постоји свуда у свету“ и да је разлика у висини оптерећења између најниже и највише плате у Србији 1,2 одсто, а у развијеним земљама 17 или 18 одсто.

Члан Уније послодаваца Србије Славенко Гргуревић је рекао и да је неликвидност у привреди „достигла катастрофалне размере“, а послодавци као решење предлажу мултилатерану компензацију.

– То је катастрофално. Педесет одсто предузећа, по последњим подацима из 2013, било је шест месеци у блокади. Како ће изгледати ова година, јежим се кад помислим – рекао је он.

Идеја Уније послодаваца је, како је навео, да се иде на мултилатералну компензацију.

– Међутим, ми јос немамо законска ресења за то, али имамо расположење да се то реши – рекао је Славенко Гргуревић.

(Бета)