Милорад Додик: Или дејтонска БиХ, или је неће бити

dodik

Бањалука — Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће се Босна и Херцеговина или вратити на изворна, дејтонска овлашћења, или ће нестати.

„Дејтонска или никаква БиХ“, поручио је Додик, наводећи да је то оквир његовог политичког деловања.

Он је поново оптужио поједине државне институције да утичу на развој Републике Српске, наводећи да су оне, инсистирајући на „ирационалним решењима“, блокирале „Јужни ток“, изградњу ауто-пута и Термоелектране „Станари“.

„Све то говори да нам је БиХ препрека за економски развој и изаћићемо с прецизним планом како изаћи из тога“, нагласио је Додик.

Додик који је и лидер владајућег Савеза независних социјалдемократа (СНСД), данас се састао с председником коалиционог Демократског народног савеза (ДНС), Марком Павићем.

Додик је казао да је владајућа коалиција испунила све циљеве које је себи поставила доласком на власт, 2006. године, те да „прелази у другу фазу“.

Оценио је да је заустављена дерогација РС и пренос надлежности с ентитета на ниво БиХ, да је враћен субјективитет РС која се „развија на најбољи могући начин“.

„Данас нико не спори значајну позицију РС у свим политичким процесима у БиХ“, казао је Додик.

Заједништво странака у владајућој коалицији неће бити доведено у питање ни после октобарских избора – порука је са састанка Додика и Павића.

(Бета)