Нови закон се огрешио о мајке

majka deca

Београд – Жене с више деце изгубиле су практично с новим Законом о пензијском и инвалидском осигурању, право на посебан стаж, који су до сада имале и који им је по основу мајчинства увећавао пензију. Држава је одлучила да се новим законом, који ступа на снагу 1. јанаура 2015. године, ово право замрзне и поново почне да важи тек за 18 година, од 1. јанаура 2032. године. То је наишло на запрепашћење многих, па и оних који су били у радној групи за израду новог предлога закона.

Актуелним законом, који ће бити на снази до 31. децембра 2014. године, жене с троје деце имају право на две године посебног стажа које им увећавају пензију. По новом закону, међутим, тек од 2032. запосленим женама с једним дететом обрачунаваће се посебан стаж од шест месеци, за двоје деце година дана, а за троје или више деце, две године стажа.

Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине, каже, да је оваква одлука срамна и да је за запослене мајке с више деце требало наставити са досадашњом праксом – да им се материнство рачуна као посебан стаж, а не прекидати га, па поново наставити за 18 година. Уосталом, ко још усваја тачке закона које ће почети да важе за 18 година, пита он.

„Апеловали смо и пре усвајања новог закона да се овакав предлог измени и да се жене стимулишу на рађање више деце због беле куге и чињенице да постајемо све старије друштво. Иако је пензијски закон изгласан инсистираћемо да се за мајке с двоје деце мајчинство рачуна као година посебног стажа, са троје деце две године, с тим што би за њих и граница за одлазак у пензију требало да се смањи на 62, односно 63 године.“

Упитан, како мисле да то мењају сада када је закон готов, Ненадић каже, да ће сигурно бити неких измена у међувремену и да ако влада стално мења начин усклађивања пензија и да се не држи онога што је сама прописала, ваљда могу и оваке ствари да се измене. Како ствари сада стоје мајке, које данас имају 50 година узалудно су се радовале да ће остварити неко право по основу мајчинства, односно да ће добити неку повластицу, што је недопустиво, каже он.

Као члан Удружења синдиката пензионера Србије он критикује и део закона који се тиче пенала за превремену старосну пензију.

Подсећа да су превремене пензије постојале и раније, али да нико није плаћао пенале као што ће то бити од 2015. године и напомиње да је испод сваког нивоа кажњавати људе који су по садашњем закону радили пуни радни век – 40 година, али који немају и 65 година живота.

„Човек који ради 40 година и има 60 година старости биће практично кажњен због тога и узимаће му се по 0,34 одсто за сваки месец ранијег одласка у пензију. За жене то је у 2015. години, 60,6 година живота, у 2016. години, 61 година, у 2017. години, 61,6, у 2018. години, 62, у 2019. години, 62,6 године, у 2031. години, 64,9 живота. С тим што износ превремене старосне пензије може да се умањи највише до 20,4 одсто.“

Проблем је, каже наш саговорник, што је ово кажњавање трајно и што је додатно понижење за неког ко је уплаћивао доприносе четири деценије. Инсистираће се да се неком наредном изменом закона ова трајност укине и да се пенали плаћају док се не испуне оба услова за пензију. Дакле, ако је неко отишао с 60 година и 40 година стажа, да пенале плаћа до 65 године док не испуни и други услов за пензију.

С обзиром на то да су пензије у међувремену много обезвређене, а да се по најновијем закону, најављује и смањење за 10 до 15 одсто, недопустиво је да се законом пропише да се пензије усклађују с растом БДП уколико за претходну годину буде већи за три одсто, што је у скорије време немогуће. Инсистирали смо да то усклађивање буде с растом БДП од два одсто.

Јасна Петровић Стојановић / Политика