Због чега у Вучићевом излагању о првих 100 дана Владе нема Косова

AleksandarVucic jeti

Београд – Зашто премијер Србије Александар Вучић у подужем обраћању поводом првих 100 дана рада његовог кабинета, за које је, као „најбољу локацију“, прекјуче одабрао напредну сточну фарму породице Мужлаи у Бачком Градишту, ниједном речју није поменуо владине активности на Косову и Метохији?

Представници владајуће коалиције сматрају да је „кривац“ политичка криза у Приштини, настала после косовских ванредних парламентарних избора, зато што кочи примену Бриселског споразума. Опозиција тврди да „косовском тишином“ премијер жели да прикрије поразне резултате политике његове владе у јужној покрајини.

– На КиМ се у протеклих 100 дана у политичком смислу ништа није догодило. Чека се решење политичке кризе и формирање нове косовке владе, како би се наставило са спровођењем Бриселског споразума и формирала заједница српских општина – једногласни су председник и члан Одбора за КиМ Скупштине Србије Владета Костић и Милован Дрецун, обојица посланици СНС.

Дрецун претпоставља да је то разлог због ког премијер у Бачком Градишту није помињао КиМ и најављује да ће „Косово поново бити у средишту активности Владе Србије, чим се у Бриселу настави преговарачки процес“. Костић „као човек који са породицом живи на Косову“, категоричан је да је проблем са формирањем нове косовске владе, чије решење не очекује пре изјашњавања Уставног суда Косова 18. септембра, једини разлог због ког премијер Србије прекјуче није говорио о јужној покрајини.

– Александар Вучић је ћутао о КиМ зато је пожељно што пре заборавити било какав разговор о Бриселском споразуму, поготово што још није формирана ЗСО. ДС је подржала Бриселски споразум, јер је предвиђао одређене гаранције за Србе на КиМ. ЗСО нема, а сада је угрожена безбедност Срба, чак и политичких народних лидера умерене опције. О судбини Оливера Ивановића се мало прича, јер је и то тема коју је пожељно заборавити – каже за Данас Владимир Тодорић из ДС.

Његов бивши страначки колега, сада функционер НДС у оснивању и бивши министар за КиМ Горан Богдановић, истиче да Влада Србије није само у Бачком Градишту прећутала КиМ него да о њему мало прича месецима уназад.

– Срби на КиМ су већ навикли да, не само премијер, него и они који се у влади баве Косовом, о њему не говоре искрено и на прави начин. Срби не знају шта је у Бриселским споразуму, директивама им се саопштава шта да раде, кренуло је исељавање Срба на северу, у северном делу Косовке Митровице тајно се продају српске куће и станови… Треба отворено рећи шта се на КиМ догађа, а не да слушамо само маркетинг и демагогију која прија ушима – изјавио је Богдановић за Данас.

Он криви и медије због „затвореност за другачија мишљења од представника власти“ и зато што форсирају само „оне који од Косова живе, а не дају простор људима који на КиМ живе“.

Слободан Самарџић, потпредседник ДСС и некадашњи министар за КиМ, сматра да „Вучић не би имао за шта да се ухвати да је започео косовску тему, јер ту не може да прође демагошка матрица: погибосмо, радимо, имамо обећања…“ За КиМ, истиче Самарџић, „нема обећања, штавише Вучићу се приближава рок последњег захтева – потписивање обавезујућег правог документа као де јуре признања Косова током преговора са ЕУ“.

– Преговарачки процес у Бриселу је ишао безумно само да би Вучић био баја у овом селу и да га тапшу по раменима као поглавицу, на начин како је освојен Дивљи запад. Власт је допустила да странци владају овом државом само зато што је била решена да преда КиМ и да са њима направи неки дил. Признали су Косово, заузврат ништа нису добили и сад их и даље уцењују. На КиМ је све горе, Београд не може да делује на тамошња збивања, а Албанци гурају своју стратегију исељавања севера. Прете виђеним Србима да би обезглавили народ. Онда ће кренути демонтажа „Парка мира“ и враћање Албанаца северно од Ибра, али нико неће вратити Србе у јужно од Ибра – каже за Данас Слободан Самарџић.

(Данас)