Исламска заједница у Црној Гори: Митрополит Амфилохије оправдао масакр над муслиманима током „истраге потурица“

amfilohije

Исламска заједница у Црној Гори увређена је изнетим ставовима митрополита Амфилохија, односно његовим вредносним судом о историјском догађају са почетка 18. века, у којем је извршен прогон над припадницима ислама у једном делу Црне Горе.

„Првосвештеник Српске православне цркве у Црној Гори је назвао припаднике ислама „лажним људима са лажном вером“ , а њихово учење „духовном смрћу“, и речима „спасавање Црне Горе“ оправдао такозвану „истрагу потурица“, односно „масакр над тадашњим муслиманима“ наводи се у саопштењу Мешихата Исламске заједнице, преноси Танјуг.

Тешко да се ради о незнању, пре ће бити да је реч о искључивости, као о доминантном обрасцу односа према исламу, када је у питању реторика људи који већ дуже времена руководе овом црквом“, наводи се у саопштењу.

Исламска заједница наглашава да о исламу треба да се помишља без предрасуда и негативног набоја због чињенице да су бројне хришћанске цркве и манастири сачувани и изграђени током вишевековне доминације ислама.

Митрополит Амфилохије је на протеклом Илинданском скупу на Сињајевини, како преносе црногорски медији, рекао да је истрага потурица значајан историјски догађај.

„Многи и данас приговарају како је то смео владика Данило. Јесте да је страшно побити људе, међутим, још је страшнија духовна смрт коју сеју око себе ти лажни људи, са лажном вером. Зато је, благодарећи тој жртви, владика Данило спасио Црну Гору. Да се то није догодило, данас не би било православног ува у Црној Гори, и то треба имати у виду“, рекао је тада Амфилохије.

(РТС)