Кирби: Влада Србије показала да је привржена НАТО-у, признаје интегритет Украјине укључујући и Крим и много тога другог…

majkl-kirbi-aleksandar-vucic-1

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби оценио је данас да је влада премијера Александра Вучића остварила резултат по сва три питања која он сматра кључним: европским интеграцијама, нормализацији односа са Приштином и стабилизацији јавних финансија и економије.

„Србија је напредовала на путу ка ЕУ, показујући да је одговоран партнер“, истакао је Кирби за Танјуг.

Према његовим речима, поред напретка у процесу скрининга, Србија је унапредила међународну репутацију тако што је подржала, у више наврата, територијални интегритет Украјине, укључујући и Крим, те унапредила еворатлантске интеграције, тиме што је била домаћин вежбе „Платинасти вук“ заједно са партнерима из НАТО, чиме је, сматра амерички амбасадор, ојачан капацитет Србије да учествује у међународним мисијама.

Кирби је истовремено приметио да је процес нормализације односа са Приштином у последње време утихнуо, и апеловао на српску владу да се максимално ангажује по том питању након што на Косову буде формирана Влада.

Кад је реч фискалним и економским мерама, он је рекао:
„Премијер Вучић је начинио значајан напредак у оквиру своје амбициозне економске агенде: постигнут је консензус о усвајању кључних закона о раду, приватизацији и стечају, чиме ће се побољшати пословни амбијент и подстаћи пораст броја радних места. Влада , такође, озбиљно разматра и фискалну реформу, што је императив за постизање одрживости финансија Србије“, истакао је Кирби.

Амерички амабасадор подсећа да се Влада суочила и са неочекиваном кризом – најгорим поплавама колико сећање сеже.

Он подсећа да је америчка Влада донирала помоћ чија вредност премашује два милиона долара, али је посебно истакао то што су се из свих делова Србије јављали волонтери и стизала помоћ чиме је Србија показала истинску способност за брз опоравак.

„Дивим се тој храбрости – то ме подсећа на став Американца – могу то да урадим „, додао је Кирби.
Кирби каже да је његов утисак да Србија озбиљно схвата процес приступања Европској унији – добро се организовала када је реч о процесу скрининга и припрема се за отварање многих поглавља.

„Србија је проактивно укључила ЕУ како би хармонизовала своје нове медијске законе са европских нормама – мислим да је то позитиван знак. Србија има пред собом неке хитне изазове, и мудро је да се што пре њима позабави, али такође треба да укаже велику пажњу и консултује се и промишља са свим релевантним актерима на путу који прелазите заједно“, сматра Кирби.

Упитан шта ће бити највећи изазов пред Србијом у наредних неколико месеци, Кирби сматра да ће то бити довођење у ред фискалне ситуације и њено одржавање.

„Приходи и расходи су драматично изван равнотеже и сваки грађанин који покушава уз помоћ чековне књижице да успостави баланс зна да нема начина да планира будућност „, рекао је Кирби.

Како је додао, ако би упитали тог истог грађанина шта су највећи изазови, он би рекао да су Србији потребана радна места и привредни раст.

„Радићемо са Србијом како би изградила боље пословно окружење, помагаћемо и по питању судског система и искорењивања корупције што је од кључног значаја за раст пословања и већу запосленост. Верујем да ова Влада то добро разуме, и предвиђам да ће то бити у центру пажње на јесен“, рекао је Кирби.

Танјуг