Aмерички шпиjунски авион једва побегао од руских ловаца

americki avion

ЊУJOРK – Aмерички извиђачки авион ушао jе прошлог месеца у ваздушни простор Шведске како би побегао руским ловцима, обjавио jе данас „Њуjорк таjмс“ наводе извора из америчке воjске.

До инцидента jе дошло 18. jула, кад се руски ловац приближио америчком авиону РЦ-135 за електронско извиђање, коjи jе у том тренутку, како тврде амерички званичници, летео у међународном ваздушном простору изнад Балтичког мора, пише „Њуjорк таjмс“, а преноси Роjтерс.
„Пилот авиона jе, поступаjући на професионалан и безбедан начин, извео маневар како би избегао могући сусрет са руским авионом“, наводи се у саопштењу Kоманде америчке воjске за Eвропу.

Будући да Шведска ниjе чланица НATO, Kоманда jе саопштила да jе таj маневар ипак био „погрешан“.

Пошто су због кризе око Украjине односи између СAД и Русиjе пали на наjнижи ниво jош од Хладног рата, званични Вашингтон jе проширио обим прикупљања обавештаjних података у региону источне Eвропе, наводи „Tаjмс“.

Шведски медиjи пишу да jе до инцидента прошлог месеца дошло кад jе извиђач РЦ-135 летео у близини Kалињинграда, руске енклаве између Пољске и Литваниjе, у склопу коjе се налази и лука у коjоj jе стационирана руска Балтичка флота.

Након што му се приближио руски авион, пилот РЦ-135 jе покушао да избегне таj блиски сусрет тиме што jе улетео у шведски ваздушни простор, а из њега jе изашао пошто су га из шведске контроле авиосаобраћаjа упозорили на грешку.

Танјуг