Током ноћи више од 400 украјинских војника пребегло у Русију

zarobljeni-ukrajinski-vojnici

11:55 – Посматрачи ОЕБС-а напуштају украјинско-руску границу због борби

Гуково/Луганск — Посматрачи ОЕБС-а који су се сместили на руском граничном прелазу Гуково, напуштају радна места због наставка борби на украјинској територији.

Због наставка пуцњаве и експлозија граната, неки припадници особља ОЕБС-а који раде на прелазу Гуково, напустили су своја радна места, рекао је Василиј Малајев, представник Федерална служба безбедности (ФСБ) за област Ростова.

Он је додао да су граничари и цариници на том граничном прелазу остали на дужности, преноси Итар-тасс.

10:22 Више од 1700 особа, од којих 1288 деце, из Луганске и Доњецке области хоспитализовано је од марта ове године, саопштило је министарство здравља земље.

10:12 Генерални секретар НАТО покушава да изврши притисак на истрагу о паду малезијског авиона Бионг 777, који се срушио у Украјини, саопштено је из сталног представништва РФ при НАТО.

 

Андерс Фог Расмусен је и интервјуу за француски лист Midi Librе изјавио да НАТО наводно поседује податке који доказују кривицу снага самодобране за авионску несрећу. Међутим, он је додао да „не коментарише обавештајне податке“.

Шеф Одбора Државне думе РФ за међународне послове Алексеј Пушков написао је на свом микроблогу на Твитеру да би Расмусен, да има убедљиве доказе за своје тврдње, исте и предочио, овако реч о празној причи.

10:02  Премијер ДНР Александар Бородај вратио се из Русије у Доњецк, саопштила је прес-служба републике.

09:52 Кијев није одговорио на предлог МВС РФ да пружи помоћ у ликвидацији последица пада Боинга-777, изјавио је заменик министра за ванредне ситуације РФ Владимир Артјомонов.

09:02 –  Више од 400 украјинских војника пребегло је током ноћи у Русију и затражило азил од руских власти, изјавио је портпарол Пограничне службе Ростовске области.

Василиј Малајев је навео да је током протекле ноћи 438 војника украјинске војске прешло границу са Русијом и од полицајаца на граници затражило азил, пренела је агенција Итар-Тас.

Руска погранична служба је донела одлуку о отварању хуманитарног коридора за улазак тражилаца азила у Русију, рекао је Малајев, додавши да је медју 438 пребеглих војника и 164 граничара.

08:52 За последњих 24 сата број избеглица из Украјине порастао за 1000 људи.  

08:02 Украјина ће ове недеље увести санкције компанијама са руским капиталом у земљи, пише украјински лист „Комерсант“, позивајући се на извор у влади.

07:52 Руско Министарство одбране спроводи војне вежбе у којима учествује више од 100 летелица у централним и западним регионима Русије, јавила је данас руска новинска агенција Интрефакс, позивајући се на портпарола ваздушних снага Игора Климова.

У вежбама ће учествовати авиони Су-27 и МиГ-31, најновији руски бомбардер Су-34 и хеликоптери Ми-8, Ми-24 и Ми-28Н.

Западни дистрикти Русије заузимају већи део запада земље и погранично подручје са Украјином, пренео је Ројтерс.

Вежбе ће се одвијати од 4. до 8. августа, навео је Интерфакс.

(Глас Русије-Танјуг)