Американци упозоравају: Русија у тајности прави опасно оружје!

100-ton-Missile-and-other-Missile-made

Иако воле да потцењују руски технолошки ниво, Американци су последње недеље јула направили велику буку упозоравајући свет да Русија прави у тајности опасно оружје. Чак и они који не прате ракетно наоружање запитали су се праве ли Руси заиста тако убојиту и опасну ракету кад је морао председник Обама да пресавије табак и пише колеги Путину.

Повод за узбуну био је извештај америчке обавештајне службе на основи ког је руководство у Вашингтону оптужило Русију да крши Договор о забрани ракета средњег и малог домета. По том договору, који су 8. децембра 1987. године потписали у Вашингтону лидери две земље, Реган и Горбачов, биле су уништене до јуна 1991. чак 1.846 ракете кратког и средњег домета које је у својим складиштима имао СССР, а Американци су ликвидирали својих 846. Тим договором је била забрањена не само производња и испитивање таквих ракета, већ се више нису смеле правити ни лансирне рампе са којима се са копна могу гађати циљеви на растојању од 500 до 5.500 километара.

Прве сумње су се појавиле 2010, али интензивније оптужбе су кренуле лани кад је почела да се компликује ситуација у Украјини. За поштовање тог договора, по мишљењу Американаца, заинтересовани су не само САД и Русија, већ и бивше совјетске републике од којих су многе постале савезнице Вашингтона.

Мада се из америчког писма не види на коју тачно ракету у Вашингтону мисле, експерти кажу да се највероватније ради о комплексу РС-26 „рубеж“ и оперативно тактичкој крстарећој ракети Р-500 коју користи много хваљени комплекс „искандер-К“.

Руски потпредседник владе Дмитриј Рогозин који је задужен за војно-индустријски комплекс назвао је ракетни комплекс РС-26 „убицом америчког ПРО“. Командант руских ракетних једница стратешке намене генерал-пуковник Сергеј Каракајев објаснио је још лани да је комплекс „рубеж“, направљен на основу комплекса РС-24 „јарс“.

Последња два пробна гађања била су са полигона „Капустиј Јар“ у Астраханској области на југу Русије, а погођен је циљ на полигону „Сари Шаган“ у Казахстану. Раздаљина је око две хиљаде километара, па су почеле расправе је ли то интерконтинентална ракета или је ипак у рангу оних средњег домета.

Академик Алексеј Арбатов, руководилац Центра међународне безбедности при Руској академији наука, мисли да се америчка сумња односи на ракету Р-500 која је почела да се тестира у мају 2007. Експерти кажу да је Р-500 модификација совјетских крстарећих ракета за подморнице које се воде као „гранат“ или 3М10. Њихов домет је 2.600 километара. Да подсетимо да по договору Горбачова и Регана ракета „гранат“ на подморницама није забрањена, већ само она којом се гађа са копна.

Наводно се сада такве ракете постављају на системе „искандер-К“. Сергеј Иванов, садашњи руководилац председничке администрације, још док је био потпредседник руске владе говорио је да „гранат“ може да прође све ПРО па чак и перспективне системе заштите. Према неким изворима, она максимално може да гађа на растојњу од 500 километара. Досадашња објашњења која су дали представници Русије око ракете Р-500 нису задовољила Американце.

После Обаминог писма и медијске буке на оптужбе из Вашингтона одговорило је Министарство спољних послова Русије:

– Као и у другим стварима Американци нападају и критикују без икаквих доказа – рекли су у руском МИП-у.

Војни политиколог Андреј Кошкин сматра да је Обамино писмо игра којом хоће да придобију међународну јавност на своју страну у време украјинске кризе. Московски професор Владимир Штољ, доктор политичких наука, сматра да је садашњи сукоб у Украјини и потоња конфронтација Запада са Русијом прешла границе хладног рата. Професор Штољ мисли да је југословенском трагедијом почео заправо трећи светски рат.

Пол Крејг Робертс, бивши заменик министра финансија САД у време Роналда Регана, на свом службеном сајту тврди да Вашингтон користи средства информација да припреми Американце на конфронтацију са Москвом и да би окренуо Русе и друге народе у свету против Путина. По Крејгу, Вашингтон жели да има послушнијег руског лидера од Путина.

На сајту Института политичке економије чији је Пол Крејг Робертс руководилац поручио је Европи да се освести јер САД и велика Британија вуку свет у рат који нико не може да добије. Он мисли да ће у евентуалном рату управо Европа изгорети зато што наивно верује да им Американци гарантују безбедност.

– Вашингтон је прекршио договор Регана и Горбачова и НАТО је дошао до граница Русије, а сада намерава да увуче у НАТО и Грузију и Украјину. Вашингтон је изменио своју војну доктрину како би први могао да нанесе ракетни удар. Све се то ради да би се понизила Русија и смањила њена способност да се супротстави Вашингтону – написао је Крејг.

Америци се, по њему, сада једино супротставља Русија са Путином, као и Кина и Иран. Руске атомске ракете и војне технологије чине Русију препреком америчкој хегемонији. Крејг је убеђен да је и даље основна политика САД према Русији и Кини доктрина Пола Волфовица по којој је свака јака власт са самосталном политиком потенцијални непријатељ САД.

 

МОСКВА КРИТИКУЈЕ АМЕРИКУ

Москва је упозорила да и Американци користе као мете за своју ПРО ракете сличне онима средњег и кратког домета. Друго, Американци производе беспилотне летелице које се могу сврстати под договор о крстарећим ракетама базираним на копну. Трећа примедба Москве је била да САД намеравају да поставе у Пољској и Румунији лансирне уређаје МК-41 у оквиру етапног размештања глобалног ПРО. Споменуте рампе могу да користе и крстареће ракете средњег домета.

Бранко Влаховић – Новости