Терористичка ОВК: „Ослободилачки рат ОВК је био један од најисправнијих“

teroristi

Бивши борци ОВК демантовали су тврдњу косовског Албанца Љавдрима Мухаџерија који се бори у Сирији да су припадници ОВК вршили егзекуцију током рата одрубљивањем глава, те да је борба ОВК била чиста. Рат ОВК су окарактерисали као „свети рат, на понос и част албанском народу“, један од „најправеднијих ослободилачких ратова“, вођених против „варварског и дивљачког освајача“, те да су злочин за који Мухаџери оптужује ОВК, а који је и сам починио – егзекуција одрубљивањем главе, чиниле српске снаге. Бивши припадници ОВК су затражили од косовских правосудних органа да предузму мере против њега и лица која чине такве злочине, јер они угрожавају  имиџ албанског народа уопштено, као и појединаца, Албаније и Албанаца где год се они налазили.

Председник Удружења породица палих бораца ОВК, Јавит Јашари је у изјави за косовски Индексонлине, коју пренеле косовске агенције, Мухаџеријеву изјаву назвао „баналном“ којом Мухаџери упућује на наводна злодела ОВК тако што је сам починио злочин, а да је рат ОВК, са друге стране, био један од „најисправнијих ратова,“ те да су такве злочине чинили српска држава и влада.

„Ово је банална изјава појединца који покушава да се против наводних лоших дела ОВК бори злочином који је сам починио против једне особе. Као што је широм познато, рат ОВК је био само рат, који је у релевантним међународним документима процењен као један од најправеднијих ратова. Том господину кажем, борци ОВК за слободу, борили су се против оних који су овакве акте починили против албанског народа, а то је била српска држава и српска влада,“ рекао је Јашари.

Рат ОВК, према Јашарију, није била борба против цивила појединаца, већ борба против „освајача“ – против српске полиције и армије. Он је нагласио и да се сви ратови који се називају „ослободилачким“, воде на „исправан начин.“

„Мислим да је срамота да се овако нешто каже за свети рат албанског народа уопште и верујем да рат ОВК случи на част и понос читаве албанске нације, јер смо се борили против много више варварског и дивљачког освајача,“ нагласио је Јашари.

Представници ОВК организација су апеловали и на косовске органе правде да спрече оне који „земљи не желе добро.“

„Не мислим само да реагују, већ мислим да органи правде морају озбиљно да схвате и прописно казне особе које почине дела против људи, без обзира где они бии. И мислим да овакве акције озбиљно оштећују имиџ албанског народа уопштено, као и појединаца, Албаније и Албанаца, где год се они налазии,“ рекао је на крају Јашари у изјави за Индексонлине, а преносе косовске агенције.

КоССев