У Сутомору нађена касетна НАТО бомба на путу ка плажи? (ВИДЕО)

maljevik-nato-granata

Акција чишћења терена од НАТО отпада из 1999.године коју ових дана на приморју спроводе активисти Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“, резултирала је јуче открићем неексплодиране гранате у Сутомору, која је по свој прилици испаљена из авиона сјеверноатлантске алијансе током агресије на Србију и Црну Гору.

Случај је одмах пријављен барској полицији, чији припадници су се убрзо појавили на лицу мјеста и преузели од чланова Мировног покрета да обезбјеђују локацију на којој је експлозивна направа нађена.

maljevik nato У Сутомору нађена касетна НАТО бомба на путу ка плажи? (ВИДЕО)

Граната, коју су током јучерашњег поподнева безбједно уклонили стручњаци Управе полиције пронађена је на макадамском путу између плажа Маљевик и Штрбина, којим у љетњој сезони прође на десетине аутомобила и на стотине пјешака.

„Међу туристима и мјештанима накратко је завладала паника пошто је до њих процурила информација шта је разлог  полицијског присуства“ – рекао је новинарима Гојко Раичевић, предсједник Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“, који је и предводио акцију чишћења терена.

granata gojko 2 У Сутомору нађена касетна НАТО бомба на путу ка плажи? (ВИДЕО)

Он је казао „да, иако су Маљевик и оближњи Црни рт подручја која су међу првима бомбардована у НАТО агресији прије петнаест година, не може са пуном сигурношћу рећи да је ријеч о гранати из тог периода, премда је сва прилика да јесте, јер сасвим одговара изгледу касетне авионске гранате коју је сјеверно-атлантска алијанса користила током агресије против Србије и Црне Горе“.

Како је нагласио, једино је извјесно да није стигла из Русије. Челни човјек Мировног покрета је објаснио да је захваљујући обилним падавинама са којима је суочено приморје последњих дана, граната „изронила“ до пола из земље, те да је није било једноставно уочити јер је прилично била корозирала.

granata maljevik У Сутомору нађена касетна НАТО бомба на путу ка плажи? (ВИДЕО)

Раичевић је подсјетио да је и прошле године на истом локалитету, такође откривена неексплодирана НАТО бомба.

„Стручњаци из МУП-а ће, очекујем, након експертизе, саопштити комплетнију информацију о нађеној гранати, а ми ћемо у међувремену наставити своју акцију чишћења терена од отпада којим нас је НАТО затрпавао и тровао током ничим изазване агресије прије деценију и по“ – закључио је Раичевић.

ИН4С