Вучић: Сваки метак испаљен у Украјини иде на Србију

вучић1

БЕОГРАД-Премијер Александар Вучић рекао је с говорнице парламента Србије да претпоставља да ће до краја године бити донете прве правоснажне пресуде у поступку који се води против власника „Делте“ Миодрага Мишковића. – Видео сам данас да су неки рекли – поставите Мишковића за директора „Србијагаса“.

И то ме питају они који су поставили Мишковића за шефа Србије, да буде директор свих јавних предузећа, министар у свим министарствима, да буде председник Владе и државе, а против Мишковића никада нису покренули поступак! А ова држава и нека друга власт воде против Мишковића поступак и до краја године, претпостављам, биће првостепене пресуде – рекао је Вучић.

Он је, одговарајући на питања посланика у парламенту, рекао да изгледа да су Милан Беко, Мишковић и остали почели да плаћају порезе, и навео колике су порезе платиле поједине њихове компаније и још неке велике фирме.Како је додао, закони су исти за све – и за Мишковића и за Бека, за посланике, за њега и све друге грађане Србије.

Пошто је опозицију интересовало шта је са случајем доктората министра полиције Небојше Стефановића, председник Владе је био категоричан.– Тврдим да господин Стефановић није лопов и то ја гарантујем. Наравно да плагијата нема – казао је премијер.Вучић је истакао да не може да каже да је „Шапић плагијатор“ јер није читао његов докторат, али да је прочитао „Небојшин рад“ пошто се, додао је, наслушао и од људи из сопственог оркужења да му је докторат плагијат.

– Могу да вам тврдим да није плагијат, а да ли је генијално дело, није – рекао је Вучић и, обраћајући се посланику Нове странке Зорану Живковићу додао: – Немојте се љутити, господине Живковићу, имам мало више академског знања и звања од вас да то проценим. Једино што сам погрешио и претерао је то што сам рекао да је глупо образложење које је изнето код тврдњи о плагијату. То су тешке речи које премијер не би требало да изговара, али те речи су истините.

Премијер је поручио да Влада Србије води српску, патриотску и европску политику, коментаришући позицију у којој је држава због ситуације у Украјини, одговарајући на питање посланице ДС-а Гордане Чомић. Како је устврдио, са Србијом нико из Европе није разговарао језиком ултиматума, али ако се нешто промени, Влада ће тражити хитну седницу парламента, затворену за јавност.

– Србија има право да мисли о својој будућности и ако будемо доведени до тога да нам неко каже да треба да поступимо другачије – а не верујем да ће до тога доћи – немојте да сумњате да ће бити сазвана седница Скупштине. Не могу ни да вам кажем колико се плашим и не спавам, надајући се миру у Украјини јер би то решило српске проблеме. Овако се тресем, од страха, због сваког метка који се тамо испали јер знам како то иде на Србију. Надам се да сте сагласни с заквом политиком Србије, надам се да је и највећи број грађана сагласан с тим. Никакав проблем није ни да Влада плати цену своје политике, али ви у Народној скупштини морате да нам кажете шта је алтернатива тој нашој политици – поручио је Вучић.

Говорећи о донаторима који су помогли после мајских поплава, премијер је најавио да ће списак свих њих бити до уторка, 5. августа, на сајту Владе.
– Извињавамо се, скандалозно је што то није стављено на сајт, мислим да је то због промена у Министарству финансија – рекао је Вучић, и истакао да ће бити потпуно јасно где ће који динар отићи.

Министарка без портфеља задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да ће Србија у новембру или децембру из Фонда солидарности ЕУ бесповратно добити између 40 и 50 милиона евра за отклањање последица поплава. Србија у том процесу, како је истакла, има третман као пуноправна чланица ЕУ, што је још један доказ важности статуса кандидата за чланство. Услов је, како је објаснила, да тај новац не буде искоришћен за обнову приватне имовине, већ за обнову инфраструктуре.

Одговарајући на питање Зорана Живковића када ће „тајни уговори с ’Етихадом’, ’Фијатом’, НИС-ом, бити представљени јавности, што је премијер обећао још у кампањи“, председник Владе Александар Вучић је рекао да ни уговор с „Фијатом“, као ни с НИС-ом, није потписао он већ странка на чијој изборној листи је био Живковић.

– Што се тиче „Фијата“, нажалост, тај уговор неће бити показан, због друге стране, а не наше. То је уговор на који је држава Србија потрошила највише новца и да смо га којим случајем ми потписали, били бисмо оптужени за највећи криминал – рекао је Вучић у парламенту.

Када је реч о уговору с НИС-ом, премијер је казао да је примедбе лично изнео председнику Русије Владимиру Путину. Подсетивши и на то да је уговор о НИС-у такође потписала странка на чијој је листи био Живковић и, како је рекао, још једна странка, премијер је казао да се његова странка изборила да „добијемо један добар уговор о ’Јужном току’ иако је почетак био трапав, па смо добили услове неупоредиво боље него што их имају Бугарска и Мађарска“.

Вучић је рекао и да је током недавног боравка у Москви на најдиректнији начин заступао интересе Србије и да је премијеру Дмитрију Медведеву предао документацију о исцрпљивању српских извора енергије, нафте и гаса, у износу који прелази 483 милиона долара у првих пет месеци ове године. Он је изразио очекивање да радна група која је формирана реши све проблеме у вези с тим уговором како „и доликује пријатељима – Србији и Русији“.
Када је реч о уговорима с арапским компанијама, премијер је рекао да ће их замолити буду приказани јавности.

– Дакле, нећу прочитати цео уговор да неко не би могао да ми каже да откривам пословну тајну, или да тиме сметам нашим арапским пријатељима, али навешћу вам све битне елементе уговора па ћете видети каквим су се лажима служили наши политички противници, каквим лажима су се служили поједини медији и какве су све измишљотине пласирали народу неки политичари, ваљда размишљајући и полазећи од чињенице да, ако су они лопови, сви други желе да краду и да су сви други гори од њих – рекао је Вучић у парламенту.

Премијер је подвукао да је „Ер Србија“ српско предузеће, „да смо ми ти који управљамо“, да ће српски авио-превозник ове године први пут бити „у плусу“ и да та фирма доприноси буџету с 1,5 одсто БДП-а. Он је навео и да је ноторна лаж да боравак три директора у „Хајату“ плаћа „Ер Србија“, наводећи да то плаћа „Етихад“.

Што се тиче пољопривредног земљишта, које је давано у закуп арапским инвеститорима, Вучић је одговорио посланици ДХШ-а Олгици Батић да то не значи и да су они власници земље. Вучић је подвукао да они немају чак ни заложно право, да не могу успоставити ни хипотеку нити ишта слично без државе Србије. Како је рекао, неистина је и да је страни партнер плаћао по 6.000 евра за хектар земље, већ је та цена ишла од 7.000 до 10.000 евра.

Српски премијер обећао је јуче да ће до 1. септембра ђаци албанске националности у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи добити бесплатне уyбенике на албанском језику, али је истовремено позвао Албанце да испуне своју обавезу према држави Србији и почну да плаћају струју.

– Не морате да волите Србију, али вас молим да је поштујете и почнете да измирујете обавезе према њој – апеловао је Вучић. На опаску посланика Камберија да му није познато да права мањина зависе од плаћања струје, премијер је поновио да ће проблеми с уyбеницима бити решени до почетка наредне школске године, додајући: „А ви се постарајте да измирујете рачуне за струју“.

Светлана Станковић
Држава није платила музику у аутобусу

Посланика Нове странке Зорана Живковића занимало је „ко је одабрао и платио професионалне музичаре који су забављали министре на екскурзији за Ниш у понедељак, а српски медији су добили много информација о оном весељу у аутобусу“. Премијер му је одговорио да никаквог весеља није било. – Весеље је за вас који сте се возили у три пута више лимузина него што се возе наши министри данас, а ја сам поносан на чињеницу што су наши министри ишли аутобусом – рекао је Вучић. – Нисам чак ни чуо музику јер сам био на доњем спрату, али сигурно да је држава није платила, као ни храну, коју су министри платили из својих yепова.

Спремни да помогнемо и Кули и Сивцу

Посланицу ЛСВ-а Олену Папугу интересовало је шта ће да раде људи из Куле и Сивца који су до сада обрађивали земљу, а коју ће убудуће користити компанија из УАЕ „Ал Равафед“. – Можемо помоћи као држава и спремни смо посебно у том делу, и Куле и Сивца и у неким другим деловима Војводине, да помогнемо. Никакав проблем с тим немамо. Можемо да организујемо састанке и да те проблеме решимо. Наша је намера да свом народу помогнемо, а не да правимо бизнис и да зарађујемо паре јер, понављам, нисмо као неки други који су постали много богати и из лимузина не излазе – одговорио јој је премијер Вучић.

Дневник