Марко Ђурић: Ја хоћу да Албанци дођу у неки део Србије и да се осећају нормално

marko-djuric

Београд — Разговори о „Парку мира“ и о жардињерама на мосту у Косовској Митровици биће вођени у септембру у Бриселу, каже шеф канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Гостујући у вестима Б92, он је рекао да је у Бриселу, насупрот ономе што се чуло од Едите Тахири, договорено да све остане како јесте до септембра.

„Мост је значајан због тога што ово спречава да се неко залети колима у главну улицу у северној Митровици. Зато је људима важно да нема никакве даље одлуке без договора са њима“, рекао је Ђурић.

Говорећи о успесима и неуспесима Владе на Косову у првих 100 дана рада, Ђурић је истакао да се не може ништа посматрати ван контекста континуитета од 2012. године до данас.

„Тада је дошло до заокрета у политици према покрајни, заузет је један активан став. У ових шест до осам недеља се десило све што може теоријски да се деси, а први пут од 1999. није могуће формирати покрајинску владу у Приштини без разговора са српском заједницом на КиМ. Чињеница да је први пут седницом председавала једна Српкиња такође је велика порука охрабрења“, рекао је Ђурић.

Он је рекао да Влада ипак не може бити задовољна општим стањем на Косову и Метохији, пре свега због незапослености, која је и до 60 одсто у српским срединама.

„Један од задатака биће економски проблеми у покрајини, јер су они дуго били у сенци политичких проблема“, рекао је Ђурић.

Поводом своје посете Приштини, шетње градом и ручка о коме су писали медији, Ђурић је рекао да је његов задатак да покаже да је то нормално и да то треба да буде саставни део нормализације односа.

„Страх је било доминантно осећање раније, а ја хоћу да покажем да је то нормално, као што је нормално и да неки Албанац из Приштине дође у неки други део Србије. Можемо 200 година да се не слажемо око статуса покрајне, али то не значи да треба да се мрзимо. Хтели или не, ми морамо и нашу економску међузависност да претворимо у шансу“, рекао је Ђурић.

(Б92)