ЕУ и САД ће натерати Србију да бира између њих и Русије

VUCIC-KIRBY_7

Одлука Европске уније и Сједињених Америчких Држава да усвоје нове економске санкције Русији због њене умешаности у конфликт у Украјини додатно је отежала ионако незавидну позицију Србије на међународној сцени, оцењују стручњаци за спољну политику.

Према њиховом мишљењу, политика балансирања Београда између Запада и Москве највероватније ће убрзо постати неодржива.

Бодо Вебер, виши сарадник Савета за политику демократизације из Берлина, коментарисао је за „Данас“ да се на примеру „ревидиране“ изјаве америчког амбасадора Мајкла Кирбија јасно види да расте притисак на Србију када је реч о њеној спољној политици.

„Након коначне одлуке ЕУ о увођењу економских санкција Русији, тај притисак се сигурно неће смањити, али ће, засад, и Брисел и Вашингтон остати на досадашњој линији прихватања балансираног приступа владе премијера Александра Вучића између Запада и Русије. Али буде ли дошло до даље ескалације конфликта са Русијом, Србија ће се наћи пред избором – или ЕУ или Русија. Дакле, Запад ће бити присиљен да захтева од Београда да изабере страну“, оцењује немачки стручњак за Западни Балкан.

Вебер изражава бојазан да „у овом тренутку ни Београд ни ЕУ ни САД немају резервну стратегију за тај случај“.

Александар Попов, копредседник Игманске иницијативе, наводи да је сигурно да ће Запад појачати притисак на Србију јер ЕУ и САД желе да створе „што компактнији блок“ против Русије.

„Маневарски простор Србије се све више сужава, што су већ указали, између осталог, немачки парламентарци, амерички званичници и шефица италијанске дипломатије. Стога, Запад ће очекивати од Србије да се јасно изјасни кога подржава, а у овом тренутку још се не може рећи кога ће Београд изабрати“, указује Попов.

Саговорник „Данас“ истиче да су могуће и дубоке поделе у владајућој коалицији у Београду управо због избора „или ЕУ или Русија“.

„СНС је далеко прагматичнија од СПС, што показује и негодовање Москве на поједине потезе Београда у време када је Зорана Михајловић била министарка енергетике. С друге стране, социјалисти су били и остали језичак на ваги који јасно нагиње на руску страну“, закључује Попов.

Данас