КРАТАК ОСВРТ НА САБОР МЛАДОСТИ И РОДИТЕЉСТВА ОДРЖАНОГ У МАНАСТИРУ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ НА ЗЛАТИБОРУ

vladika o nikolaj majke

Божјом милошћу на дан Пресвете Богородице Тројеручице у организацији СНО Срби на окуп! одржан је први Сабор младости и родитељства. Сабор је одржан у манастиру посвећеном Пресветој Богородици Тројеручици у Мушветама на Златибору. Сабору је претходила света архијерејска Литургија којој је началствовао преосвећени владика Артемије.

Од раног јутра ка Мушветама су притицали аутомобили и аутобуси из свих делова Србије. У порти манастира су се окупили верници из Ужица, Чачка, Јагодине, Београда, Александровца, Новог Сада, Косовске Митровице, Шапца, Крагујевца…. Многи од њих су прешли дугачак пут како би присуствовали прослави празника Пресвете Богородице Тројеручице. Први пут у оквиру манастирске славе организована је додела признања многодетним мајкама.

Мајкама које су одгајиле троје деце додељивала се плакета и посебно припремљена књига са текстовима о православној породици, под називом Породица – Домаћа црква. Мајкама са четворо деце је додељен посребрени орден Богородице Тројеручице, плакета и напред поменута књига, док је мајкама са петоро и више деце додељен позлаћени орден. Додели признања је претходила поздравна реч преосвећеног владике Артемија, а затим су се учесницима Сабора обратили протојереј Небојша Стевић, Душан Марковић и Ивана Ковачевић (мајка четворо деце из Косовске Митровице). Говорници су указали на погубну демографску ситуацију у Србији, значај православног брака и породице, лепоту родитељства и сл. Лепота саборског програма је увеличана дечијим хором који је отпевао Химну Светом Сави и песму Најлепша мама на свету и наступом девојчице Марије Цвијановић која је отпевала песму Суза Косова. Након доделе одликовања мајке и деца су се сликали са преосвећеним владиком Артемијем и оцем Николајем, а радост на њиховим лицима је немогуће описати речима. Надамо се да смо макар мало, иако симболично, помогли мајкама да понесу свој крст родитељства који су храбро изабрале и дали им подстрек да наставе са умножавањем Божјег дара родитељства и своје породице. Ово је био и главни циљ и смисао Сабора.

Уколико је Сабор допринео да макар једна особа увиди сву лепоту православног брака или се једна породица определи за рађање деце Сабор је остварио своју сврху. Намера СНО Срби на окуп! је да Сабор младости и родитељства постане традиционалан и одржава се сваке године. Упоредо са тим радимо на формирању Фонда који би помогао многодетне породице. Настојимо да овим активностима промовишемо у позитивном контексту православни брак и многодетне породице, који се нажалост, под утицајем тоталитарне комунистичке, а сада и нечовечне глобалистичке идеологије, у једном делу нашег друштва сматрају нечим примитивним и заосталим. Већи број православних бракова, рођене и деце васпитане у православном духу је предуслов боље и јаче Србије. На крају треба споменути домаћина Сабора оца Ксенофонта, и оца Иринеја, оца Дамјана и сестру Снежу без чијег залагања овај Сабор не би био одржан.

 

Душан Марковић

Члан Свесрпског национланог већа органзације Срби на окуп!