Вашингтон уводи трећи ентитет у БиХ?

reg-entiteti_620x0

БАЊАЛУКА – Међународна кризна група (ИЦГ) у свом последњем извештају о БиХ под називом „Будућност Босне“ заговара подршку идеји увођења три ентитета, односно увођење и ентитета са хрватском већином, наводи се у анализи Института за друштвенополитичка истраживања из Мостара.

Извештај Међународне кризне групе, како се додаје у анализи, објављен је под снажним утицајем администрације САД и у великој мери одступа од досадашњих таквих докумената ИЦГ.

– У ранијим извештајима аналитичари ИЦГ нису се устручавали од порицања чињеничног уставног оквира БиХ, односно концепта конститутивних народа, заузимајући се за централизацију и унитаризацију као политичко-административни концепт најпримеренији за БиХ. Сада тврде да БиХ треба озбиљну уставну реконструкцију на начин да нови аранжмани треба да фаворизују федералистичка решења, док су централистичка погубна, наводи се у анализи мостарског Института.

Истиче се да „још револуционарнију промену“ представља тврдња да је у БиХ „потребан нови поредак: нормална федерација, територијално дефинисана, без посебне улоге конститутивних народа, али таква да одговара интересима њене три заједнице и правима свих грађана“.

– Нема ничег погрешног у вези с хрватским ентитетом. Он би могао решити многе проблеме: не би било више потребе за кантонима и односи између државе и ентитета, као и између ентитета и општина, могли би бити конзистентни у целој Босни – наводи се у извештају ИЦГ.

ИЦГ даље наводи да је главна препрека ентитету с хрватском већином – политичка.

– То је веома увредљиво за Бошњаке. Ипак, образложење њиховог одбијања звучи празно – истичу аналитичари ИЦГ, који су мишљења да је страх Бошњака од евентуалног референдума о иступању „хрватског ентитета“ из БиХ неутемељен, с обзиром да то за скоро 20 година није учинила ни територијално много компактнија Република Српска.

Објективно, Бањалука је у најснажнијој позицији, наводи се даље у извештају, и истиче да је Бањалука надишла иностране диктате ОХР-а и спречила преузимање њених надлежности од стране државе.

– „Дејтон“ јој даје значајан део законодавства. Она може потопити Босну, али би тај бродолом највероватније повукао и РС на дно јер би се нашло мало актера спремних да награде ентитет који је изазвао другу босанску катастрофу – закључује се у извештају ИЦГ.

А. МАЦАНОВИЋ – НОВОСТИ