Руски Кирик и Јулита – Кира и Кристина

majka-dete-gorlovka-ukrajina

Св. муч. Кирик и Јулита. Ова светитељка беше од рода племићског. Рано обудове и оста с новорођеним младенцем Кириком. Живљаше у Иконији граду Ликаонијском, и беше сва предана вери Христовој. Свога синчића крсти одмах по рођењу, а када му беше три године, она га научи вери и молитви онолико колико дете тога узраста могаше примити.

1318Када Диоклецијан нареди гоњење хришћана, у граду Иконији би проливена многа невина крв. Јулита узе свога сина и склони се од гњева незнабожачког у град Селевкију. Но и тамо не беше боље. Јулита беше ухваћена и као хришћанка изведена пред судију. Пошто Јулита храбро изјави своју веру у Господа Исуса, судија, да би је ражалио и поколебао, узе дете на своје руке и поче га миловати. Но Кирик викаше иза гласа: „ја сам хришћанин, пусти ме матери!“ и поче ручицама својим гребати судију одвраћајући своје лице од њега.

Расрди се судија, тресну дете о земљу и отури ногом, а дете се скотрља низ камене степенице, и предаде Богу своју свету и невину душу. Видећи како Кирик пострада пре ње св. Јулита беше радосна и заблагодари Богу, што сина њеног удостоји мученичког венца. После многих мука и Јулита би мачем посечена, 304 год. Мошти св. Кирика и Јулите до дана данашњега су чудотворне. Један део моштију ових светитеља налазе се у Охриду у цркви св. Богородице Болничке. (Пролог, св. Николај Жички)

Уочи страдања светих мученика Кирика и Јулите, пострадали су у Новорусији и Кира и Кристина, ћерка и мајка убијене од украјинске хунте која немилице гађа по цивилним циљевима желећи, ваљда, да тако обесхрабри народ Донбаса у његовој борби против НАТО режима.

kristinaНа својој страници социјалне мреже Кристина Сергејевна је написала непосредно пре страдања:

„Са својим мужем ћу остати до конца. Шта год да се деси, ја ћу га у свему подржавати и старати се да му помогнем. Ја ћу га увек волети. А у тешкој ситуацији ја ћу бити увек поред њега. Мени не треба од њега ни ауто, ни новци.
Само бити поред. Засвагда.“

kristina

Можда хришћани последњег 21. века нису јаки као они из времена св. Кирика и Јулите, али је верност особина која краси и једне и друге, и насилничка злоба је иста која мрзи божанску правду и истину.

lugansk

Резултати бомбардовања старачког дома у Луганску од стране украјинске хунте.

Жртвуј се свима како би испунио јеванђелске заповести. Без таквог жртвовања ти их не можеш испунити. Господ је рекао Својим ученицима: Ако хоће ко за мном ићи, нека се одрекне себе (Мт 16,24).

Када је Господ са тобом – надај се победи: Господ не може да не буде победник. (Св. Игњатије Брјанчанинов)

Погледајте такође: УКРАЈИНСКА ЦРКВА СЕ ОДРИЧЕ НОВОПОСТРАДАЛОГ СВЕШТЕНИКА

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“