Око 30 цивила је погинуло у најновијем нападу украјинске војске на Горловку; Украјинска војска бомбардује јужне делове Доњецка; Два украјинска граничара прешла на територију Русије и затражила руско држављанство

ukrajina-vojska-helikopter-operacije-27-07-2014-1

16:55 – Протест мајки и супруга украјинских војника: Власти треба да помогну борцима на фронту

У Николајеву су мајке и супруге војника 79. Николајевске аеромобилне бригаде скоро 12 сати држале у блокади саобраћај на мосту преко реке Јужни Буг. То је врло важан мост на аутопуту од државног значаја.

Породице украјинских војника захтевају да се војницима, који сада учествују у војној операцији на југоистоку земље, пружи помоћ.

Саобраћај преко једног моста на реци Јужни Буг је био у прекиду скоро 12 сати због протеста супруга и мајки војника 79. Николајевске аеромобилне бригаде. Чији припадници сада учествују у војној операцији на истоку Украјине. Због затвореног моста је био блокиран и коридор међународног аутопута „Беч-Будимпешта-Одеса-Мелиотопољ-Ростов на Дону“.

Жене тврде да Генералштаб не шање војницима довољно муниције, хране и воде.

16:28 – Владимир Путин: Јачање моћи Црноморске флоте је посебан приоритет

Председник РФ Владимир Путин је у току обележавања Дана ратне морнарице РФ у Североморску (иза Северног поларног круга) изјавио да ће се материјално-техничка база флоте и даље јачати, између осталог наставља се изградња 60 бродова, чамаца и бродова за снабдевање. Положен је камен темељац за 11 нових пројеката.

Он је саоштио да је 2013. у воду поринуто 26 нових бродова, међу којима су и подморнице стратешке намене „Јуриј Долгоруки“ и „Александар Невски“.

Врховни командант је истакао да је јачање моћи Црноморске флоте посебан приоритет РФ.

Он је изјавио да ће на бојево дежурство ускоро ступити и нуклеарна подводна крстарица са крстарећим ракетама „Северодвинск“ чија су фабричка тестирања већ завршена.

Према речима Путина, ратна флота је понос, снага и достојанство Русије.

16:19 – Русија обуставила предају Украјини војне технике из Крима

Русија неће предати Кијеву војну технику која је остављена на Криму све док трају сукоби на истоку Украјине, изјавио је командант Црноморске флоте РФ адмирал Александар Витко после свечаности поводом Дана ратне морнарице Русије у Севастопољу.

Према његовим речима, Русији не треба украјинско наоружање, јер је застарело.

У Русији се обележава Дан ратне морнарице и тим поводом се на главним базама одржавају свечаности и морске параде.

16:11 – Севастопољ први пут у саставу Русије обележава Дан ратне морнарице

Севастопољ први пут у саставу Русије обележава Дан ратне морнарице. Официри команде Црноморске флоте ће данас положити венац код Вечне ватре, а на бродовима, који су постројени у унутрашњости Севастопољског залива, ће се подићи Андрејевске заставе, преносе „Вести“.

У току дана ће се одржати и војно-спортски празник, а један део празника ће бити и традиционални морски десант. На крају дана грађани ће моћи да виде дефиле једрилица и јахти и „фонтане на води“, које ће извести ватрогасни бродови, као и групни скок падобранаца из авиона Ан-26.

16:01 – Сајбер Беркут: Украјински војници масовно дезертирају из војске

Група хакера је објавила документа која сведоче о томе да војници и официри украјинске армије не желе да ратују и да самовољно напуштају војни положај у зони специјалне операције на истоку земље.

МОСКВА, 27. јули – РИА Новости.„Сајбер Беркут“ је објавио да је упао у електронску пошту пуковника украјинске армије, где су међу писмима били и документи који потврђују масовно дезертерство војника – саопштено је на сајту групе.

„Преписка потврђује чињенице масовног одбијања обичних Украјинаца да пуцају у своје суграђане. Сада можете да видите реалне податке о стотинама дезертера свакодневно… Морал је толико низак код „браниоца“ Украјине да цели водови и чете бацају своје оружје и беже што даље од својих јединица, не осврћући се на претње и осуду“, стоји у саоштењу хакера.

„Сајбер Беркут“ као доказ објављује неколико докумената из поште пуковника В.М. Пушенко. Тако се у извештају командира украјинске в/п В0849 пуковника Гришченко говори да је 16. јула 149 војника и официра украјинске армије из 3. механизованог батаљона, тенковског батаљона и чете снајпериста самовољно оставилио војне положаје код доњецке Амросијевке и предало оружје.

Други документ од 23. јула сведочи о томе како су на једном граничном прелазу 32 мобилисана борца напустило место службе тако што су се обукли у цивилно одело и отишли у непознатом правцу.

На сајту хакера је, такође, саопштено да народна војска регуларно осваја украјинске војне тенкове, оклопне транспортере, борбена пешадијска возила, самоходне артиљеријске системе, „Град“ системе, минобацаче и другу технику.

„Сајбер Беркут“ је ггрупа хакера која се појавила после ликвидације специјалне јединице полиције „Беркут“. Чланови групе се држе анонимно и не зна се ко су њени чланови.

„Сајбер Беркут“ се представља као хакерска група која „помаже Украјини да сачува независност од војне агресије Запада, који штити владу неофашиста“.

15:58 – САД индиректно потврдиле постојање украјинских система ПВО код Доњецка

САД су својим саопштењима индиректно потврдиле да су системи ПВО Украјине били код Доњецка 17. Јула, кад је срушен малезијски Boeing 777, саопштиле су РИА Новости, позивајући се на изворе у високим круговима министарства одбране Русије.

Саговорник агенције је тако прокоментарисао изјаву званичног представника Беле куће Џоша Ернеста о томе да ракета, која је погодила Boeing 777, испаљена са територије коју контролише народна војска и у моменту када украјински системи ПВО нису радили.

Према речима саговорника, САД су на тај начин потврдиле оригиналност података сателитских снимака, који су показани на специјалном брифингу у министарству одбране Русије 21. јула. Тада је речено да група ПВО оружаних снага Украјине, недалеко од Доњецка, поседује четири противваздушна ракетна дивизијска комплекса „Бук-М1“.

16.20 – Информације из „црних кутија“ малезијског авиона Boeing 777, који се срушио у Украјини, нису у супротности са информацијама да је авион оштећен гелерима ракете која је експлодирала. То је саопштио ТВ канал CBS, позивајући се на изворе блиске истрази.

16.15 – Одбијање Украјине да продужи војно-техничку сарадњу са Русијом и њена оријентација на Запад ће разрушити економију те земље, сматра командант ратне авијације Русије генерал-пуковник Виктор Бондарев.

16.00 – Русија неће предати Кијеву војну технику која је остављена на Криму све док трају сукоби на истоку Украјине, изјавио је командант Црноморске флоте РФ адмирал Александар Витко после свечаности поводом Дана ратне морнарице Русије у Севастопољу.

15.45 – Више десетина цивила погинуло је у најновијем ракетном и минобацачком нападу украјинске војске на Горловку

Доњецк — Више десетина цивила погинуло је у ракетном и минобацачком нападу украјинске војске на центар града Горловка на истоку Украјине. Процењује се да је погинуло између 20 и 30 људи, док број рањених није познат, јавили су локални медији у Доњецку, а преноси Итар-Тасс.

Минобацачки и ракетни напади дошли су са обода града, пренели су медији.

Украјинска војска и данас гранатира јужне делове Доњецка, што је постало ново кризно жариште на мапи града, изјавили су званичници Доњецка за РИА Новости.

Борбе између украјинских и проруских снага су се раније углавном водиле на северозападној периферији Доњецка, пренео је Глас Русије.

Ракете „Град“ су углавном падале на кафиће и стамбене објекте, а још нема података о рањенима и погинулима.

Узбуна за ваздушну опасност се чула и у Луганску и тај град се спрема за нови авионски напад.

Артиљеријска паљба чула се данас и на један километар од места пада малезијског авиона на истоку Украјине под контролом проруских бораца, јавља Франс прес са лица места.

АФП додаје да се види густ дим и да неки мештани беже. Оближњи контролни пункт проруских активиста је напуштен.

14.00 – Међународна инспекција није регистровала никаква кршења са стране РФ, укључујући и непријављене војне активности на граници са Украјином. То је изјавио званични представник министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

13.30 – Севастопољ — Руска Црноморска флота биће опремљена најновијим наоружањем и авионима, изјавио је командант Црноморске флоте, адмирал Александр Витко.

13.20 – Грозни — Председник руске републике Чеченије забранио је улазак у земљу председнику САД Бараку Обами и то због акција САД и ЕУ у Украјини, Либији, Сирији, Ираку…

13.15 – Представник Украјине, који је одговоран за евакуацију рањених војника, се захвалио Русији на хуманитарном коридору у Ростовској области (РФ) којим су украјински војници евакуисани у отаџбину.

12.05 – KУAЛA ЛУMПУР – Mалезиjске власти су постигле договор са проруским снагама на истоку Украjине да полицаjцима из више страних земаља буде омогућен приступ месту пада авиона „Mалезиjа ерлаjнс“, коjи се срушио 17. jула са 298 путника и чланова посаде, саопштио jе кабинет малезиjског премиjера Наџиба Разака.

12.00 – САД су својим саопштењима индиректно потврдиле да су системи ПВО Украјине били код Доњецка 17. Јула, кад је срушен малезијски Boeing 777, саопштиле су РИА Новости, позивајући се на изворе у високим круговима министарства одбране Русије.

11.45 – Артиљеријски напад на јужне делове Доњецка

Украјинска артиљерија је напала на јужне делове Доњецка, рекли су за РИА Новости у градској скупштини. То је ново кризно жариште на мапи града.

Борбе су раније, углавном, вођене на северозападној периферији Доњецка.

Ракете „Града“ су углавном падале на кафиће и стамбене објекте. Још увек нема података о рањеним и погинулим.

Мета артиљерисјког напада је био и суседни град Горловка, где има и рањених.

Узбуна за ваздушну опасност се чула и у украјинском Луганску и град се спрема за нови авионски напад. У петак је у нападима погинуло 19 људи, а 60 је рањено.

11.35 – КАНБЕРА – Аустралијска влада је данас саопштила да ће на место пада авиона „Малезија ерлајнса“ на истоку Украјине, који се налази под контролом проруских снага, послати „један број“ наоружаних људи, нагласивши ипак да се ради о „непретећој сили“ са којом неће стићи и војне јединице.

11.15 – У Русији је формирана група стручњака која ће учествовати у истази пада Boeing 777 у Доњецкој области Украјине. Из министарства транспорта РФ је саопштено да се на челу групе налази заменик руководиоца Росавијације Олег Сторчевој.

10.45 – Група од 30 холандских судских експерата је кренула ка месту трагедије малезијског Boeing 777 на истоку Украјине, саопштено је у министарству правде те земље.

10.30 – РИА Новости: Почеле борбе у рејону украјинског граничног прелаза „Должански“.

10.25 – У Луганску објављена ваздушна опасност. Град се припрема за нове авионске и артиљеријске нападе.

10.20 – Национална гарда Украјине: Народна војска 23 пута гађала позиције украјинских снага безбедности.

10.15 – Група хакера „КиберБеркут“ објавила је документа о масовном дезертерству у украјинској војсци.

10.10 – Ник Клег: Не треба дозволити да Русија буде домаћин Светског првенства у фудбалу 2018. године

ЛОНДОН – Заменик британског премијера Ник Клег придружио се данас апелима да се Русији не дозволи да буде домаћин Светског фудбалског купа 2018. после обарања малезијског путничког авиона изнад источне Украјине, за шта су на Западу окривљене проруске снаге са тог подручја.

Лидер либералних демократа, чија је странка млађи коалициони партнер конзервативаца у влади премијера Дејвида Камерона, изјавио је да би спортска такмичења и манифестације требало да уђу у нови пакет санкција који ЕУ уведе Москви, преноси АФП.

„Не можете дозволити да овај диван спорт поквари ружна агресија Русије на руско-украјинској граници. Не само да би Владимир Путин (руски председник) то злоупотребио, већ мислим да би остатак света изгледао тако слаб и неискрен у протестима на његов рачун, ако не будемо спремни да искључимо Русију“, рекао је Клег за „Сандеј тајмс“.

Клег је поновио апеле неколико немачки политичара почетком јула, мада су фудбалски званичници одмах одбацили ту идеју.

„Бојкотовањем спортских такмичења ретко кад је нешто постигнуто и зато немам шта да кажем о таквом предлогу“ изјавио је за „Ханделсблат“ Тео Цванцигер, члан извршног одбора ФИФА и бивши председник Немачког фудбалског савеза ДФБ.

10.00 – Амстердам — Форензичари идентификовали прву од 298 жртава из авиона „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који се срушио над Украјином, објавила холандска влада.

09.30 – Два украјинска граничара прешла су на територију РФ и затражила руско држављанство, преноси Итар-тас.

09.10 – МВС РФ: Број украјинских избеглица у Ростовској области прешао је 40 хиљада људи.

09.05 – Отказивање Украјине од војно-техничке сарадње са Русијом и њена преорјентација на Запад уништиће економију ове земље, изјавио је командабт ВВС РФ Виктор Бондарјов.

09.00 – Украјинске власти по хитном поступку мењају на десетине законе како би, са једне стране избегли увођење војног стања, а са друге стране скинули одговорност са снага безбедности за војна дејстава у „мирно време“.

(Глас Русије-Танјуг-Курир-РТС)