Бојим се да ће доћи до још једног етничког чишћења, да Срба на КиМ више неће бити

kragovicНико неће да саопшти да у споразуму из Брисела о интегрисаном управљању прелазима пише да потписници имају обавезу да само годину дана поштују тај договор, а нама после остаје и граница и царина, каже Љубомир Краговић, бивши председник Одбора за Космет Скупштине Србије.

У разговору за „Вести“ он додаје да је обећање Владе Србије да ће поништити споразум ако се не буду поштовали захтеви Срба са севера КиМ – лажно, као и да је на део Срба са КиМ „извршен огроман притисак, једни се уцењују, други награђају, трећи стимулишу, четвртима се прети, петима се пишу кривичне пријаве“.
Да ли сте веровали да ће проблем Косова овако решавати на почетку 2013?

– Ни у сну се нисам надао да ће бити овако лоша ситуација на просторима КиМ, да једна влада која слепо испуњава налоге Брисела и Вашингтона иде ка томе да заокружи државност независног Косова, а на уштрб државе Србије. Ми смо се борили са претходном владом у Београду која је такође покушавала да успостави границу на административним прелазима.

Колико сте у томе били успешни?

– Тада смо успели то да одложимо, али ова Влада је јача и упорнија у таквим потезима. Већ имамо гранични прелаз у Јарињу, где је никла нова граница. Тамо се тренутно налазе и представници и српске и косовске власти, али нико неће да саопшти да у том споразуму пише да ће интегрисано управљање трајати годину дана и да само у том периоду све стране имају обавезу да поштују споразум.

Шта након годину дана?

– У споразуму јасно стоји да након тога странка која није задовољна споразумом може да га раскине, с тим да има право да задржи своје позиције. Тамо је сада граница, а ви то решите. Ми ћемо ово овамо, а ви тамо. Значи, могу и Београд и Приштина да се наљуте и да одлуче да не раде више као сада, али тамо остаје косовска царина коју ће они да штите са својом војском и полицијом. То је чин издаје према држави и према српском народу на КиМ.

Шта ће бити са српским живљем?

– То је велика је непознаница. Бојим се да ће доћи до још једног етничког чишћења, да Срба на КиМ више неће бити.

Београд је дао гаранције да ће одустати од споразума из Брисела, уколико се прекрше обећања дата Србима на северу КиМ?

– То су лажи, обмане и велике уцене. На један део Срба извршен је огроман притисак, једни се уцењују, други награђају, трећи стимулишу, четвртима се прети, петима се пишу кривичне пријаве. Држава има инструменте да спроводи оно што жели над својим народом, али то су све нечасне ствари које Београд ради према Србима на КиМ.

Уцењени и подмићени

 – Срби морају да се организују. Али, та организација је слабија него што је била раније јер постоје многи људи који раде супротно од онога што би требало, а то је да се боре за опастанак на простору КиМ. Уместо тога они слепо извршавају налоге из Београда. Или су припадници тих политичких партија, или су уцењене или подмићени. Знам многе случајеве. И то је катастрофална политика, закључује Краговић.

 Тачију у загрљај

 Срби који живе на простору КиМ се просто гурају у загрљај Хашиму Тачију и институцијама у Приштини. Од српских институција ће остати само оне марионетске и нешто од онога што је зацртао Марти Ахтисари, неке локалне аутономије у оквиру квазидржаве Косово, оцењује Краговић.

Вести онлајн