Да ли амбасадор Кирби бира српског колегу у Вашингтону?

majkl-kirbi-ambasador-sad

Иако се именовање амбасадора Србије у десет земаља у којима Београд тренутно нема шефа дипломатског представништва, међу њима у Вашингтону и Берлину, чува као најстрожа државна тајна, незваничне информације говоре да се на том списку налази и Ђерђ Матковић, саветник за спољну политику премијера Александра Вучића, као нови представник Србије у Вашингтону. Како је најавио Ивица Дачић, министар спољних послова, процедуре за именовање амбасадора су у току, а његов циљ је да се до краја овог месеца на седници владе донесе одлука о именовању амбасадора.

Србија је без амбасадора у САД од октобра прошле године, када је председник Томислав Николић са тог места опозвао Владимира Петровића, зета Оливера Антића, саветника председника Србије. На чињеницу да Београд дуго нема представника у Вашингтону, пре неколико дана се осврнуо и амерички амбасадор Мајкл Кирби. Према његовим речима, било би добро да Србија што пре именује амбасадора у Вашингтону, али је уз ову констатацију амерички дипломата поручио и да је „важно изабрати праву особу за тај одговоран посао” „Упознат сам да министар спољних послова Ивица Дачић, премијер Александар Вучић и председник Томислав Николић интензивно размишљају о томе кога именовати за амбасадора у САД. То је битан положај, будући амбасадор мора бити особа која ће најбоље представљати Србију у Вашингтону и заступати њене интересе”, изјавио је Кирби.

Не знамо да ли се Матковић уклапа у овај профил, али у државном врху сматрају да је непримерено да један дипломата саветује неку државу каквог човека да именује у његовој земљи.

„Ово је крајње необично”, каже саговорник „Политике“ и додаје да се не може избећи утисак да има једне дозе лекцијашења која најчешће стиже од великих сила.

„Замислите да оде у Пекинг да каже кога да пошаљу. Они би послали баш другачију особу од оне која је по мери Вашингтону”, наводи наш саговорник. На први поглед, Кирбијева изјава делује као обична фраза амбасадора који жели да Србије пошаље што бољег кандидата, али у политичким круговима се она тумачи као порука да је Београд до сада, изгледа, слао неподесне кандидате.

Иначе, о Матковићу као новом амбасадору у САД почело је да се говорка тек недавно. Најпре се спекулисало да он иде у Уједињене Арапске Емирате. Уколико заиста оде у САД, Матковићу то неће бити прво службовање у Америци. Он је, наиме, већ био први саветник амбасаде Србије у САД, а такође је службовао и у Канади и Зимбабвеу.

Име Ђерђа Матковића појавило се тек када је постало извесно да Небојша Родић, бивши министар одбране и директор БИА, који је такорећи „имао у џепу” агреман за Вашингтон, испада из игре за ово место. Таквом расплету сам је допринео јер се, мимо дипломатских обичаја, јавно похвалио да иде за амбасадора у Вашингтон.

„Моје занимање је амбасадор и сада се враћам у Министарство иностраних послова где очекујем реализацију процедуре потребне за обављање дужности амбасадора Србије у САД”, рекао је Родић приликом примопредаје дужности новоизабраном министру одбране Братиславу Гашићу крајем априла, чиме је сам себи затворио ова врата.

Пре Родића, бар према незваничним информацијама, у „игри“ као један од неколико предлога био је и Горан Алексић, сестрић Јованке Броз, иначе искусан дипломата. Међутим, када је смењен са места помоћника министра спољних послова био је то сигнал да је и избрисан са списка кандидата за амбасадорско место у Вашингтону.

Ј. Церовина

(Политика)