Врање тужи НАТО због тровања уранијумом?

cancer

Градимир Јовановић, председник ПУПС-а у Врању и одборник у локалној Скупштини, предложио је да град Суду за људска права у Стразбуру тужи НАТО због бомбардовања осиромашеним уранијумом што за последицу има повећан број оболелих од рака.

Ја сам то предложио на последњој седници Скупштине. Формираћемо и удружење породица које су изгубиле неког свог, а да је оболео од рака као последице осиромашеног уранијума – изјавио је Јовановић.

На питање како ће пред судом доказати да је повећан број малигнитета последица бомбардовања, Јовановић је уверен да докази постоје у Заводу за јавно здравље, али и да доказивање неће баш ићи лако.

– Зато су ту адвокати. Коришћење нуклеарног оружја је забрањено свим конвенцијама и ратним правилима. То не треба ни доказивати, једино треба доказати последице, а чак су и оне врло јасне свима – навео је Јовановић.

С обзиром на то да је Србија бомбардована 1999. питање је због чега до сада ПУПС није покренуо ову причу и зашто породице не би тужиле град за одсуство реакције.

Градимир каже да и то није искључена варијанта.

– За осиромашен уранијум неко мора да одговара. Јесу они бацали на Нагасаки и Хирошиму, али су после од Јапана направили најмоћнију силу, то је амерички концепт – изјавио Јовановић.

Александар Стајић, члан Градског већа задужен за здравство, има супротно мишљење од Јовановића по питању подношења тужбе против НАТО.

– Од тог покретања спора нема ништа. Подржавам све што може да буде корисно за овај град, али мислим да ова идеја неће моћи да се спроведе у дело. Прво и основно је то што не постоји правни основ за тако нешто, а друго што немамо ниједан показатељ да је у Врању због осиромашеног уранијума повећан број малигнитета у односу на друге градове – навео је за локалне медије Стајић.

Вести онлајн