Бела кућа: Русија и Владимир Путин су криви за обарање малезијског авиона у Украјини

bela-kuca

ВАШИНГТОН – Бела кућа је саопштила да је руски председник Владимир Путин „крив“ за обарање малезијског авиона изнад ратне зоне у Украјини и поновила да са ЕУ и Г7 ради на увођењу нових санкција Москви.

„Оно што такође знамо јесте да је авион ‘Малезија ерлајнса’ оборен ракетом која је испаљена са земље. Испаљена је са земље у подручју које се налази под контролом сепаратиста и где Украјинци, заправо, нису сами користили противавионско оружје у том тренутку“, изјавио је портпарол Беле куће Џош Ернест.

„Зато смо ми закључили да су Владимир Путин и Руси криви за ову трагедију“, додао је он.

Потпредсеник САД Џозеф Бајден разговарао је јуче са украјинским председником Петром Порошенком о истрази о тој несрећи, као и о политичкој динамици у Украјини, навела је Бела кућа у одвојеном саопштењу које преноси Ројтерс.

„Председник Порошенко је истакао да ће, упркос распуштању владајуће коалиције у украјинском парламенту, влада наставити рад на кључним економским реформама“, саопштила је Бела кућа.

„Порошенко је, такође, обавестио потпредседника Бајдена да је Русија наставила да снабдева сепаратисте тешким наоружањем и опремом и да се на украјинске војнике све више пуца са руске стране границе“, навела је Бела кућа.

Бајден рекао Порошенку и да САД раде са ЕУ и Г7 на увођењу нових санкција Русији због „крајње дестабилизујућих и неодговорних поступака у Украјини“.

(Танјуг)