Европа у сопственој мрежи око Путина!

путин крим

МОСКВА – Санкције против Русије неће остати без адекватног одговора, изјављује руски МИП. Спољнополитички ресор је реаговао на информације о једностраним корацима, за које се одлучила Канада. Нове мере притиска на Русију су припремиле САД и ЕУ, на прилазу је Јапан. Поводи за санкције, како истичу руске дипломате, измишљени су. Вашингтон и његови савезници без икаквих доказа тврде да Русија наоружава народну војску, те да је она умешана у катастрофу малејзијског Боинга, пише Глас Русије.

ЕУ је поново проширила такозвани црни списак физичких и правних лица, која су тобоже умешана у „дестабилизацију“ на југоистоку Украјине. Ти списци обухватају још 15 грађана Русије и Украјине – укупно тамо има 87 имена. Осим тога, у њега је први пут укључено 18 предузећи и организација. Како кажу европски чиновници, те мере морају да натерају Москву да „ревидира своје акције у Украјини“.

Санкције нису циљ, изавио је шеф представништва ЕУ у Русији Вигаудас Ушацкис.

Све је у животу привремено, као и санкције. Када се оне усвајају – оне се усвајају за привремени рок, али могу да буду настављене, а могу да буду укинуте. Циљ је да се пружи деловање на кораке наших партнера. Сама чињеница да у 21. веку усвајамо санкције против Русије, чуди. Куда да се даље иде?

Идеолошки инспиратори притиска на Москву – САД – још раније су увеле санкције према крупним руским комерцијалним структурама. Међу њима су Гаспромбанка и Спољноекономска банка, Роснефт и неколико предузећа одбрамбеног комплекса. Сада се Вашингтону придружила Отава. Према речима канадских власти, санкције подразумевају обуставу кредитовања компанија, међу којима су, например, чувени концерн Калашников. Иза Канаде влада Јапана је изјавила да ће размотрити могућност проширења санкција против Русије – како се прецизира, „ у вези са удесом Бојинга у Украјини“. Токио планира да изврши притисак на Париз поводом продаје Русији носача хеликоптера Мистрал.

Европа је приморана да предузме кораке против Русије под притиском без преседана од стране САД. Већини европских земаља санкције неће ништа донети осим губитака. Најочигледнији пример је продаја Мистрала, – истиче грански експерт Владимир Рожанковски.

Замислите, шта ће бити, ако Французи укину уговор – какав ће бити одјек код свих њихових партнера, не само у Русији, већ и у другим земљама. Зато се санкције једнозначно повлаче у други план. Мислим да је сложено убедити Европу да прихвати санкције – не само у томе, што се тиче испорука наоружања, већ и у свим облицима сарадње.

Данас представа о ЕУ као хомогеној структури већ не одговара стварности. Свака од европских земаља има свој став – између осталог, по питању односа с Русијом, – каже експерт института Европе РАН Владислав Белов.

Када је реч о земљама, које заузимају уздржани став, то су наши највећи економски, и политички партнери – Немачка, Француска, Италија. С друге стране су Велика Британија и Пољска. Велика Британија је традиционално као енглескосаксонска земља веома блиска САД-ама. Пољска се такође оријентише на тај правац. Међу та два пола, када је реч о односима с Русијом, налазе се друге земље.

САД, иступајући са санкцијама против Москве, може да се каже, ништа не губе, док Европљани губе много, истиче руководилац Центра британских истраживања Јелена Анањева.

Реторика је тврда, док не би хтеле да изгубе новац и радна места. Обим економских односа између Русије и земаља ЕУ износи 400 млрд долара, док је тај податак у САД-ама десетоструко мањи. Зато је за ЕУ то озбиљно питање – које санкције треба увести и да ли их уопште треба увести.

Мора да се каже да нису све америчке компаније одушевљене решењем Беле куће. Већ су створене лобистичке групе, које иступају против економског притиска на Москву. Пре свега, алармирају представници космичке гране: без руских ракетних мотора ниједан амерички сателит неће погодити орбиту. Канађани су већ у томе изгубили: космичка компанија COMDEV је изгубила милионе долара због укидања лансирања војног сателита уз помоћ руске ракете. Данас фирма тражи од владе накнаду штете.

Дакле, Европа има из чега да изведе закључке. Боље је да се руководи здравим економским интересима него се игра политичких игара, смишљених у Вашингтону.

Глас Русије