Игор Стрелков: Украјинске снаге ушле у три насеља и деблокирале аеродром у Доњецку

igor-strelkov-foto-facebook-1403103276-518477

19.10 – БЕРЛИН – Канцеларка Ангела Меркел залаже се за брзе привредне санкције Европске уније (ЕУ) према Русији, преносе данас немачки медији изјаву заменика портпарола немачке владе Георга Штрајтера.

18.45 – За последња четири месеца број жртава војних дејстава у Доњецкој области достигао је 400, саопштено је из секретаријата за здравство обласне администрације. Према подацима овог ресора од марта је у Доњецкој области погинуло 432 људи, укључујући 36 жене и шесторо деце. Рањено је 1015 људи.

18.25 – Међународни комитет Црвеног крста сматра да је Украјина у грађанском рату и позвао обе стране да поштују законе рата пошто су цивили на удару, пренео је АФП.

18:00 – Холандија руководи истрагом о рушењу Боинга 777

Холандски савет за безбедност званично је стао на чело истраге о рушењу малезијског Боинга на истоку Украјине, наведено је на сајту овог ресора.

На истрази ће радити група од 24 међународна стручњака, укључујући и Русију и Украјину. Стручњаци ће, такође, проверити да ли је било манипулација са црним кутијама.

Боинг 777 компаније Малезија ерлајнз срушио се 17. јула на истоку Украјине. У авиону је било 298 путника и чланова посаде, од којих нико није преживео.

Кијевске власти су за несрећу оптужиле самодобрану, док су они тврдили да немају технику, којом би могли да оборе авион на тој висини.

16.05 – Валентина Матвијенко: Русија ће у циљу објективне истраге учинити све што је у њеној моћи

Русија ће учинити све што је у њеној моћи, како би свет стекао објективну слику о несрећи малезијског авиона у Украјини, изјавила је председница Савета Федерације (доњи дом парламента) Валентина Матвијенко.

Она је у среду посетила амбасаду Малезије у Москви и уписала се у књигу жалости. Матвијенко сматра да је очигледно да је „узрок несреће повезан са одсуством мира на југоистоку Украјине“.

У ваздушном простору Украјине срушио се 17. јула малезијски авион са 283 путника.

15.55 – Москва је поново позвала на прекид ватре на истоку Украјине. То је потребно због истраге о рушењу малезијског авиона, изјавио је званични представник МСП РФ Александар Лукашевич.

По његовим речима, кијевске власти Русији упућују апсолутно неосноване оптужбе. Украјински војни ресори, са друге стране, сматра Лукашевич „обављају одређене нетранспарентне активности, како са диспечерским службама Украјине, које поседују информације, тако и са њиховим сарадницима“. А Кијев о томе не обавештава међународне организације.

Лукашевич је, такође, рекао да су догађаји на истоку Украјине, где гину стотине људи, под информативном блокадом, што је по његовим речима, неморално и нељудски.

15.11 – Власти града Лисичанска на истоку Украјине, који украјинска артиљерија данима засипа гранатама, затражиле су званично помоћ од председника Русије Владимира Путина и канцелара Немачке Ангеле Меркел.

„Украјинска армија са својих позиција систематски гранатира индустријска постројења у приградским насељима и централном делу града“, написала је секретар градског савета Татјана Виник у писму двама лидерима.

„Имамо необориве доказе о примени оружаних система вишецевних бацача по циљевима који немају војни значај“, наводи она и упозорава да је Лисичанск „на ивици еколошке катастрофе“, па апелује на лидере Русије и Немачке да помогну „у организацији и спровођењу преговора о прекиду непријатељстава, као и облику будућег политичког устројства у Донбасу“.

15.00 – Британски новинар нестао на подручју аеродрома у Доњецку

Руководство телевизијског канала Russia Today покушава да установи где се налази британски новинар Грејам Филипс, који је јуче кренуо пут доњецког аеродрома.

У одговарајућој служби RT за односе са медијима речено је да ће кућа ангажовати све своје ресурсе како би ступила у контакт са својим дописником. RT је у контакту како са представницима ДНР, тако и са украјинском страном, али за сада није успела да добије било какву прецизну информацију.

14.40 – Алексеј Алексејенко: Руска Федерација би могла да обустави увоз хране из Украјине

Русија би могла да потпуно прекине увоз хране из Украјине за време њених преговора о евроинтеграцији. Ово је изјавио помоћник руководиоца Роселхознадзора Алексеј Алексејенко.

Украјина је 27. јуна потписала споразум о придруживању Европској унији, који подразумева стварање зоне слободне трговине. На трилатералном састанку у јулу на коме је учествовала РФ, ЕК је признала да реализација споразума може нанети економску штету Русији.

По речима Алексејенка руска страна је већ предложила украјинској да води разговоре о читавом комплексу питања.

14.35 – Министарство одбране Украјине: Проруске снаге обориле два борбена авиона

Проруске снаге су данас на истоку Украјине обориле два борбена авиона украјинске војске, саопштило је украјинско Министарство одбране.

У саопштењу се наводи да су борбени авиони Сухој-25 оборени око 13,30 сати по локалном времену на подручју планине Саур Могила на истоку Украјине, пренела је агенција АП.

Засад није познато шта се догодило са пилотима, а портпарол Министарства одбране Алексеј Дмитрашковски је изјавио да се у сваком авиону налазило највише по два члана посаде.

14.25 – Украјински званичници тврде да су проруске снаге обориле два њихова борбена авиона на истоку Украјине, а представници самопроглашене Доњецке Народне Републике кажу да то није тачно и да су оборили само један Сухој 25.

„Оборена су два украјинска авиона Су-25 близу Дмитровке, пилоти су се катапултирали“, изјавио је шеф Информативног центра Савета за националну безбедност и одбрану Андреј Лисјенко у телефонском разговору с новинарима руске агенције РИА Новости.

С друге стране, шеф Комитета за мобилизацију самопроглашене Доњецке Народне Републике Павле Губарев каже да га је командант снага самоодбране ДНР Игор Стрелков обавестио да је оборен само један авион, а други је само погођен.

„Ловац војске Украјине оборен је над планином Саур Могил. Пилот се катапултирао. Може бити да је још један авион погођен“, објавио је он на Фејсбуку и Твитеру.

14.20 – Дмитриј Медведев: Русија је усмерена на сарадњу са Европом, без обзира на догађаје око Украјине

Без обзира на догађаје око Украјине, Русија задржава курс на сарадњу са европским земљама у обостраном интересу, изјавио је премијер Дмитриј Медведев.

„Украјинска криза је прилично искомпликовала наше односе са Европском унијом“, нагласи је он. По речима Дмитрија Медведева, Европа зависи од испорука руских енергената, а Русија негује репутацију поузданог испоручиоца, али би желела да буде сигурна у заштиту својих економских интереса.

Премијер је такође рекао да америчке и европске компаније желе да сарађују са руским предузећима. „Тренутно је време да се користе неполитичке форме, обрати пажња на мали и средњи бизнис, који је најчешће, мање политизован, додао је Медведев.

13.25 – Проруске снаге обориле два украјинска „сухоја“ Су-25, јавља агенција Франс прес. Украјински медији јављају да су недалеко од Доњецка оборена два „сухоја“, као и да су се пилоти катапултирали.

13.22 – И други авион с посмртним остацима путника путничког авиона „Малезије ерлајнз“, који је 17. јула пао на истоку Украјине, полетео је с аеродрома у Харкову за Холандију, јавља Кијев пост.

13.19 – Харков: Први авион с телима жртава обореног малезијског авиона полетео за Холандију

Први авион са телима жртава обореног малезијског авиона МХ17 полетео је данас за Холандију након церемоније којом је одата пошта жртвама.

Холандски војни авион полетео је са аеродрома у Харкову, под контролом украјинских власти, за Ајнховен где би требало да стигне око 16 часова по средњеевропском времену.

Жртвама је, како преноси АФП, коначно одржана достојанствена церемонија пред малобројним званичницима током које су војни кадети пренели тела у ковчезима до авиона на писти.

Након минута ћутања једини звук који је могао да се чује био је бат чизама младих војника по писти док су носили тела на њихово последње путовање.

13.00 – Москва упозорава Кијев због споразума са ЕУ

Уколико Кијев настави са неконструктивном позицијом и ратификује споразум о придруживању са Европском унијом, Русија ће одустати од консултација са Украјином о тексту споразума и предузеће једностране кораке ради заштите својих националних економских интереса, упозорио је данас руски министар за економски развој Алексеј Уљукајев.

Према његовим речима, шеф украјинске дипломатије Павел Климкин рекао је да питања ратификације и споразума нису повезана.

„Можда и нису, али уколико Украјина предузме такве поступке, сматраћемо да више нисмо везани обавезом да наставимо консултације и можемо да предузимамо једностране акције ради заштите наших економских интереса”, рекао је Уљукајев коментаришући недавне изјаве Климкина да предмет консултација Кијева и Москве нису садржај и текст споразума о придруживању са ЕУ, преноси Итар-Тас с.

12.49 – Јацењук: Украјинске власти планирају да уведу санкције физичким лицима, држављанима Русије, који подржавају самообрану у Украјини

Украјинске власти планирају да уведу санкције физичким лицима, држављанима Русије, који подржавају самообрану у Украјини, изјавио је украјински премијер Арсениј Јацењук, на почетку седнице владе.

По његовим речима, у ту сврху украјинске власти основаће специјални комитет, чији ће чланови бити представници министарства спољних послова, министарства економије и финансијског блока владе.

Јацењук је такође, рекао да ће Украјина Русији упутити ноту због кршења међународне конвенције, која се односи на борбу против финансирања тероризма.

Влада Украјине донела је одлуку о оснивању комитета за увођење санкција Русији и грађанима Русије „који подржавају терористе“, саопштио је украјински премијер Арсениј Јацењук отварајући седницу владе, преноси Танјуг.

У саставу комитета биће представници министарстава правде и спољних послова, као и правосудних, економских и безбедносних структура, пренела је украјинска агенција УНН.

Јацењук је рекао да ће Украјина увести санкција сваком „ко има пасош Русије и подржава сепаратисте директно или индиректно“, навела је украјинска агенција.

РИА Новости извештава да је украјински премијер наложио да се припреми списак руских држављана и компанија којима ће бити уведене санкције.

„Налажем комитету да у року од десет дана пред владу достави списак санкција против правних и физичких лица Русије, који подржавају и финансирају тероризам у Украјини и посежу за територијалном целовитошћу и независношћу Украјине“, рекао је Јацењук.

Руска агенција подсећа да је Русија у више наврата саопштавала да није умешана у догађаје на југоистоку Украјине и да су неосноване оптужбе на рачун Москве да је одговорна за компликовање ситуације, као и да је руско Министарство одбране навело да не испоручује устаницима војну технику, муницију или другу помоћ.

12.00 – САД поздравиле најаву нових санкција ЕУ Русији

САД су поздравиле став ЕУ о обарање малезијског путничког авиона на истоку Украјине и најаву нових санкција Русији, саопштио је Стејт департмент.

„САД поздрављају исход састанка шефова дипломатија ЕУ о Украјини после обарања малезијског авиона на подручју Доњецка у Украјини”, изјавила је портпаролка Стејт Департмента Мери Харф.

На састанку шефова дипломатије ЕУ јуче је одлучено да се убрзају припреме додатних санкција договорених на састанку Европског савета 16. јула.

11.55 – Проруске снаге саопштиле су данас да су одступиле од три насеља и аеродрома у Доњецку, који су раније опколили, тврдећи да су заузели неколико села и да су опколили групу украјинских снага југоисточно од тог града на истоку Украјине.

Снаге самопроглашене Доњецке Народне Републике саопштиле су јуче да су блокирале аеродром у Доњецку и зауставили офанзиву украјинске војске на Доњецк, подсећа Руска информативна агенција (РИА) Новости.

Та агенција преноси изјаву команданта проруских снага Игора Стрелкова да су напуштена насеља Карловка, Нетајлово и Первомајскоје, где нису имали много припадника.

„Повукли смо се без губитака у техници и са безначајним губицима у људству”, рекао је он и додао да су „противници деблокирали аеродром и дошли непосредно до северозападне периферије Доњецка”.

Он је претпоставио да украјинске снаге неће ширити офанзиву и да ће се ограничити на артиљеријску паљбу.

„Противници неће улазити у дубину града. Доњецк није мали Дзержинск са гарнизоном од 80 бораца (…) Покушаће да нас блокирају и принуде на повлачење, по формули за Славјанск”, рекао је Стрелков.

11.30 – Порошенко потписао закон о делимичној мобилизацији

Украјински председник Петар Порошенко потписао је закон о делимичној мобилизацији, наведено је на његовом сајту.

„Неопходност делимичне мобилизације објашњава се ширењем појава тероризма на територији Украјине, које доводе до страдања цивила, војника и запослених у војним формацијама и полицији у источним деловима земље, концентрацијом групација трупа (снага) са значајним офанзивним капацитетом на територији Руске Федерације, недалеко од украјинске државне границе, претњом независности Украјине, неопходношћу да се обезбеди одбрана државе“.

11.00 – Сенатори тражили од Обаме да појача санкције према Русији и прогласи Доњецку народну републику терористичком организацијом

Група америчких сенатора позвала је америчког председника Барака Обаму да Русији уведе нове санкције, које би погодиле одбрамбени, енергетски и финансијски сектор руске привреде, као и да размотри могућност проглашења самопроглашене Доњецке народне републике терористичком организацијом.

Одговарајући документ потписали су председник сенатског одбора за међународне односе Роберт Менендес, председница обавештајног одбора Дијана Фајнштајн и шеф одбора за војну службу Карл Левин.

10.29 – Тела око 200 путника путничког авиона „Малезија ерлајнза“ на лету МХ17 укрцана су на аеродром у Харкову у аустралијски транспортни авион и ускоро ће полетети пут Ајндховена у Холандији.

Холандски званичници кажу да су пребројали око 200 тела и да недостаје још 95, то јест једна трећина, наводи Дејли мејл.

Холандски краљ Виљем-Александер и краљица Максима дочекаће авион на аеродрому у Ајндховену са породицама 298 путника и чланова посаде малезијског боинга 777.

10.16 – Украјинске власти су саопштиле да су црне кутије са обореног лета МХ17 стигле у Велику Британију, где ће започети анализа података.

Уређаји су били у рукама проруских сепаратиста неколико дана, а затим су предати истражном тиму из Малезије. Договорено је да британски тим буде задужен за скидање података.

Прве анализе ће извршити холандски и украјински тимови, иако је руска страна инсистирала на томе да црне кутије обради међународни тим који би функционисао под окриљем Уједињених нација.

10.10 – На периферији Доњецка целу ноћ одјекивала пуњава и детонације

Становници Доњецка саопштили су су да су целу ноћи између уторка и среде на периферији града одјекивали пуњава и детонације, наведено је на сајту градске скупштине.

„У борбама вођеним 21. и 22. јула на подручју Авдејевке оштећена су три високонапонска вода. Они електричном енергији снабдевају објекте, међу којима је и станица за пречишћавање воде у Доњецку, у којој тренутно нема струје“, наведено је на сајту. Из тог разлога испорука воде за пиће у Кировском, Кујбишевском и Лењинском рејону Доњецка сведена је на минимум.

10.09 – Форензичар: Путници малезијског авиона нису патили! Погинули у секунди!

Путници и посада малезијског боинга 777 погинули су истог тренука кад је ракета ударила у авион, а у најгорем случају били су свесни само неколико секунди, тврди аустралијски форензичар професор Дејвид Ројдс.

„Уопште није вероватно да су путници патили, нису имали времена да се уплаше“, изјавио је Ројдс, професор с Универзитета Канбере, за Хералд сан, преноси Дејли мејл.

Професор Ројдс, који је водио истрагу бомбашког напада на Балију, каже да је експлозија изазвала ланчану реакцију због које су „путници остали без свести за неколико секунди“. Дошло је до наглог пада у притиску и температури и губитка кисеоника.

На забринутост стручњака да им црне кутије из малезијског авиона неће открити ништа о нападу и да ће бити практично бескорисне, професор Ројдс каже да тела жртава могу дати „трагове доказа о ранама од гелера“. Наиме, на фотографијама делова авиона виде се мале руке које би могле да буду од делића гелера који су споља продрли у авион.

Боинг 777″ компаније „Малејжа ерлајнз“, на релацији Амстердам-Куала Лумпур, највероватније је у четвртак, 17. јула, оборен ракетом изнад истока Украјине где су се водиле жестоке борбе украјинске војске и снага руских сепаратиста.

„Црне кутије“ малезијског авиона – регистратори података о лету и раду кључних уређаја виона, као и разговора у пилотској кабини, биће белгијским војним авионом пренете у Велику Британију где ће бити анализиране.

10.05 – Малезија потврдила предају црних кутија Великој Британији

Малезијске власти предаће Великој Британији црне кутије авиона Боинг 777, који се срушио у Украјини како би их британски стручњаци проучили, саопштио је министар саобраћаја Лоив Тионг Лаи.

Пронађене на месту пада малезијског авиона у Доњецку црне кутије су предате званичним малезијским представницима. Планирано је да комисија за истрагу о несрећи Боинга 777 са лета MH 17, у којој има и других чланова, достави доказни материјал у Фарнборо у Енглеској, нагласио је министар.

10.02- Најмање три цивила су погинула а десет је рањено у Луганску током протеклих 24 сата, саопштиле су данас власти тог града на истоку Украјине.

Хитна помоћ у Луганску интервенисала је 145 пута а због задобијених рана и повреда у оружаним сукобима погинула су три а рањено је десет цивила, преноси агенција УНН саопштење градских власти.

Према информацији градског антикризног центра, напета ситуација била је и током јучерашњег дана а том центру обратило се 1.866 грађана, наводи украјинска агенција.

Итар-Тас с наводи да је неколико рејона било изложено артиљеријској ватри и да је доста оштећено неколико десетина кућа.

Без струје је остало 35.000 потрошача а без воде више од 4.000, наводи руска агенција, додајући да је у неколико рејона прекинуто снабдевање гасом.

УНН наводи да су борбе код Лисичанска настављене и јутрос и да припадници Националне гарде и Оружаних снага Украјине најавиле да планирају да „у најскорије време ослободе“ тај град у Луганској области „од терористичких група“.

Тој агенцији речено је у Националној гарди и да се наставља чишћење града Северодоњецка.

09.45 – Чижов: РФ очекује објективну истрагу о рушењу малезијског авиона

Русија се најискреније нада да ће истрага о рушењу малезијског авиона са лета MH 17 бити заиста „непристрасна, независна и међународна“, као што је предвиђено резолуцијом СБ УН“, рекао је стални представник РФ при ЕУ Владимир Чижов.

Он је упозорио европске политичаре да пре него што доносу закључке о узроцима и околностима под којима је дошло до несреће сачекају резултате истраге.

09.32 – Река збеглица: Више од пола милиона Украјинаца потражило спас у Русији

У Русију је од 1. априла стигло више од 500.000 избеглица из источног дела Украјине где украјинска војска води офанзиву против руских сепаратиста.

„Више од 515.000 људи је од 1. априла побегло из југоисточног дела Украјине. Око 80 одсто је у пограничној зони Русије према Украјини“, изјавио је шеф руске имиграционе службе Константин Ромодановски и додао да тај талас још не јењава.

Руске власти су отвориле 400 прихватних логора за избеглице, већином код Ростова на Дону.

„Многи желе да се врате кућама кад се заврши сукоб, али све већи број породица долази у намери да остану у Русији“, рекла је Ела Памфилова, представница Одељења за људска права при Кремљу. По њеним речима, око 144.000 избеглица је од руске имиграционе службе затражило добијање специјалног статуса, од чега је 38.000 затражило азил. Ромодановски није искључио могућност да неки затраже и држављанство Русије.

Руске власти разматрају да тим избеглицама, већином руске националности, олакша добијање руског држављанства.

„Русији недостаје становника и радне снаге. А овде имамо неколико дестина хиљада људи, који су блиски нашем менталитету, језику и култури“, рекао је један руски аналитичар. Трошкове за пријем избеглица су до сада сносиле руске регионалне власти, али је влада одлучила да им додели 74 милиона евра.

„Влада је укупно издвојила четири милијарде и 940 милиона рубаља (105 милиона евра) за помоћ избеглицама. То је значајан износ“, изјавио је недавно премијер Дмитриј Медведев.

09.30 – Аустралијски премијер Тони Ебот изјавио је да је нејасно да ли су сви посмртни остаци жртава обарања малезијског путничког авиона у Доњецкој области превезени у Харков и да ли на месту несреће има још тела, пренеле су агенције.

„Сасвим је могуће да тамо има још беживотних тела“, рекао је Ебот а преноси Франс прес. Воз са телима већине од 298 жртава погинулих у паду малезијског авиона јуче је стигао у Харков а специјални изасланик премијера Аустралије већ се налази у том граду који контролишу украјинске снаге.

До сада је потврђено да је међу жртвама било 37 грађана Аустралије. Ебот је додао да ће неко време док посмртни остаци не стигну до њихових породица. „Међутим, вратићемо их кући“, закључио је он.

08.35 – У Холандији данас дан жалости, стижу тела из Харкова

У Холандији је данас дан жалости за жртвама пада малезијског путничког авиона у Украјини, одакле њихова тела данас стижу на идентификацију.

Тела погинулих ће данас пре подне авионом из Харкова бити пренета до Ајндховена и послата у војну базу Хилверсум код Амстердама на идентификацију.

Од 298 жртава несреће, 193 су били држављани Холандије.

„Боинг 777“ компаније „Малејжа ерлајнз“, на релацији Амстердам-Куала Лумпур, највероватније је у четвртак, 17. јула, оборен ракетом изнад истока Украјине где су се водиле жестоке борбе украјинске војске и снага руских сепаратиста.

„Црне кутије“ малезијског авиона – регистратори података о лету и раду кључних уређаја виона, као и разговора у пилотској кабини, биће белгијским војним авионом пренете у Велику Британију где ће бити анализиране.

07.17 – Истакнути амерички обавештајци саопштили су да немају доказе о директном учешћу руске владе у вези са обарањем авиона „Малезија ерлајнса“, наводећи да су летелицу највероватније грешком обориле проруске снаге у Украјини.

Путнички авион највероватније је оборила ракета земља-ваздух руске производње СА-11, коју су испалиле проруске снаге на истоку Украјине, навели су амерички обавештајци, оцењујући да је Русија одговорна за „стварање услова“ који су довели до обарања авиона.

Амерички обавештајци, који нису желели да буду именовани, навели су да су Руси наоружавали проруске снаге на истоку Украјине, али да немају директне доказе да је ракета испаљена са руске територије.

Остаје нејасно „ко је и зашто повукао обарач“, додали су амерички обавештајци.

(Курир-Танјуг-Глас Русије-НСПМ)