Председник националног савета Рома: Срби се изјашњавају као Роми како би се лакше уписали на факултет

vitomir-mihajlovic-1

Београд – Како би дошли до индекса у оквиру мера афирмативне акције уписа Рома, која између осталог значи упис о трошку буџета, неромски грађани, пре свега Срби, све чешће се изјашњавају као Роми и тако истискују ову мањинску заједницу са факултета, рекао је данас Танјугу председник Националног савета Рома Витомир Михајловић.

Роми се уписују на високошколске установе у оквиру квоте од два одсто од укупног броја места на факултету, као и особе са хендикепом, али је та квота све више угрожена јер је попуњавају лажни Роми, пошто се најчешће пред сам упис на факултет у посебном бирачком списку изјасне као Роми и на основу тога добију решење којим траже упис по афирмативиним мерама.

Афирмативна мера за Роме, навео је Михајловић, осим бесплатног школовања, значи и смештај у дому, стипендије, па не чуди што се све више углавном Срба, али и Бугара, Мађара, изјашњава као Роми.

Овом злоупотребом, према његовим речимам, угрожена су ромска деца са мањим бројем бодова, јер их потискују са листе они који су се изјаснили као Роми „за једнократну употребу“, а доносе више поена из средње школе.

– До данас су на факултете пријављена 162 кандидата Рома, очекујемо до краја уписа њих око 230, а већ имамо 30-ак студената који су напрасно постали Роми и траже да се упишу по олакашним условима – рекао је Михајловић.

Када су у питању средњошколци, од 480 Рома који су тражили упис по афирмативним мерама, њих 150 су припадници већинског народа и из других националних заједница, рекао је он.

У Националном савету Рома истичу да су и сами студенти долазили у њихову канцеларију и признали да нису Роми, али да су такве савете добијали са стране, па и на факултетума и у школама.

Да су у питању лажни Роми, може се закључити и по презимену кандидата, рекао је Михајловић и навео да у ромској популацији на пример никада нису имали припаднике са презименом Костов, Цветановски, Исаиловић…

Такође, ми знамо да Роми никад нису живели на пример у репрезентативним деловима Београда, попут Кнез Михаилове улице, али у пријавама и одатле нам стижу кандидати, навео је председник Националног савета Рома.

Припадници ове мањинске заједнице у којој око 80 одсто њих нема завршену основну школу, углавном се уписују на медицину, права, Факултет организационих наука…

Михајловић подсећа да нема могућности да неко буде спречен да се упише на факултет, зато што се напрасно изјаснио као Ром.

Устав и закон дозвољавају да се свако изјашњава и опредељује за националну припадност онако како то жели и не можемо да укључимо механизме да суспендујемо ове кандидате који су на неким факултетима истиснули Роме, каже председник Савета и истиче да се једино преко Заштитника грађана може зауставити удар на мере за Роме, ако се докаже да су у питању злоупотребе.

Михајловић наводи да је један од недостатака афирмативних мера то што нема мониторинга, праћење да ли Роми који упишу факултет дођу до дипломе.

То ће бити промењено у новој школској години, рекао је Михајловић и навео да се систем афирмативних мера урушава и тако што Роми и који заврше факултет дуго чекају посао.

– На евиденцији Националне службе за запошљавање имамо мастере и докторе, припаднике ромске заједице, који чекају посао – навео је Михајловић.

(Танјуг-Блиц)