Марко Ђурић: Постигнут договор да Парк мира у Косовској Митровици не буде уклоњен

marko-djuric

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово, Марко Ђурић изјавио је данас у Бриселу после преговора с представницима Приштине да је постигнут договор да „Парк мира“ у Косовској Митровици не буде уклоњен.

Утаначено је да наредних недеља стручњаци ЕУ „визуелно процене стање на мосту“, и да се наредних недеља стање неће мењати, док не буде усаглашено коначно решење.

– Договорено је да се сви актери позову на уздржаност – рекао је Ђурић.

Он је оценио да је то „добра вест за све грађане Митровице и Косова“, и да је „важно да се тога сви придржавају“.

„Нарочито је важно да се екстремни политички кругови у Приштини уздржавају од било каквих екстремних изјава“, рекао је Ђурић.

Он је указао да ће српска страна и са будућом владом у Приштини разговарати о томе како да се уреди простор око моста у Митровици.

Ђурић је рекао да „судећи по изјавама (шефице косовске делегације) Едите Тахири“, по завршетку данашњих разговора има утисак „као да смо учествовали у потпуно различитим сусретима“.

Шеф делегације Србије је објаснио да је данас, за разлику од прошлог састнака, била „много повољнија атмосфера“. Међутим, он је приметио да је у један мах приштинска делегација хтела да напусти састанак, јер је захтевала да присутни градоначелници са севера КиМ седе у саставу тима Косова.

Ђурић је рекао да је решење нађено тако што су сви сели за округли сто.

(Бета)