Владимир Путин долази 19. октобра у Београд, на обележавање 70 година од ослобођења

vladimir-putin-srbi

Председник Русије потврдио нови сусрет са српским званичницима. Први човек Кремља присуствоваће обележавању 70 година од ослобођења главног града.

Председник Русије Владимир Владимирович Путин посетиће Београд 19. октобра, дан уочи обележавања 70. година од ослобођења српске престонице у Другом светском рату – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама из дипломатских извора, први човек Кремља и званично је потврдио свој долазак у Србију и присуство централном јубиларном обележавању годишњице Београдске офанзиве.

Тај нови сусрет руског државника са званичницима Београда утаначен је и приликом недавне посете премијера Србије Александра Вучића Москви.

Тада су, у подмосковској председничкој вили окруженој четинарима, Путин и Вучић претресали сва битна политичка и економска питања, али су и заказали ново виђење.

Очекује се да Путин у Београду разговора и са председником Србије Томиславом Николићем.

Долазак првог човека Руске Федерације у Србију свакако је још једна прилика да се политички с врха „печатирају“ економски пројекти две земље, а у фокусу ће свакако бити изградња „Јужног тока“.

Путинова „претходница“ био је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који је посетио Београд 16. јуна и тада је положио венце на споменике ослободиоцима Београда у Другом светском рату.

Сам Путин последњи пут је био у Београду 23. марта 2011. године. Тада је разговарао са председником државе Борисом Тадићем, посетио је Народну скупштину, стадион „Маракану“ и Храм Светог Саве.

ЗДРУЖЕНА ОПЕРАЦИЈА

Београдска операција трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године. Главни град су од нациста ослободиле здружене снаге Трећег украјинског фронта Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије. Оне су том офанзивом нанеле тежак ударац немачкој армијској групи „Србија“.

(Вечерње новости)